Zašto se, i pored svih saveta, ljudi i dalje „prže“ na suncu?

Da su UV zraci štetni znamo. Znamo i da sunčanje može da bude opasno i da je jako neprijatno, kada nam koža izgori. Zašto onda sve to ignorišemo i opet se prekomerno izlažemo Suncu?

Tropske temperature... Nikakav problem. Barem za neke. Umesto da se od sunčevih zraka sklanjaju, od opekotina se štite: hladom, suncobranom, šeširom sa širokim obodom.

„Ja sam uglavnom u vodi“, kaže jedan stariji sugrađanin, anketiran na Adi. Jedna gospođa ističe da koristi karoten i maslinovo ulje. Mlađi malo slušaju, malo ne slušaju savete lekara... Neki uopšte ne idu kući, a drugi koriste faktor 30, naočare, a kada im dojadi sunce, zavuku se u hlad.

Koliko je opasno ignorisanje saveta lekara, ovog puta se vrlo brzo videlo. Opekotine su naterale mnoge, naročito one koji su zaspali na suncu, da pokucaju na vrata dermatoloških ordinacija. Tako je tokom celog leta.

„Oni nas ne slušaju, valjda je to deo lepote, deo izgleda, pa 'ajde žrtvovaću nešto. Preterano crvenilo – solarni eritem različitog intenziteta ili preosetljivost na UV zrake, pa se to manifestuje papulama, pa nekim crvenilom, pojačanim svrabom“, objašnjava prim. dr Aleksandar Adamović, dermatovenerolog i direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.

Koliko nisu vodili računa o sebi, toliko su ipak razmišljali o zdravlju svoje dece.

„Roditelji su jako brižni i to je sjajna stvar, zato što mi ove godine nemamo toliko posla vezano za opekotine ili preterana izlaganje Suncu, nekontrolisano. Nemamo ni toplotne udare, ni toliko sunčanice“, ističe dr Snežana Rsovac, pedijatar u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Koža „pamti“ svaki minut proveden na suncu, dodaje ga svim prethodnim, praveći tako, počev od detinjstva zapis koji ne može da se obriše. Naplata dolazi kasnije u obliku raznih oštećenja, a neretko i do raka kože.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво