Promena terapije pri širenju raka dojke

Kancerozne ćelije koje se prošire u neobolela tkiva teže je suzbiti nego izvorne ćelije tumora dojke, pa je neophodno izabrati optimalan tretman usmeren na različite tipove te bolesti.

Gotovo 40 odsto tumora dojke menja oblik kada se proširi, ukazuje studija koju su obavili stručnjaci škotske ustanove specijalizovane za ovu vrstu raka „Brejktru brest kanser" (Breakthru breast cancer).

Rak dojke je kompleksno oboljenje i može da se javi u više tipova, koji se leče na različite načine.

Kod oko 40 odsto od 46.000 britanskih žena, kojima se ova vrsta raka dijagnostikuje svake godine, oboljenje se širi na limfne čvorove ispod pazuha.

Kancerozne ćelije koje se tako prošire teže je suzbiti nego izvorne ćelije tumora dojke pa je zbog toga važno da se izabere optimalan tretman.

Škotski stručnjaci bili su iznenađeni otkrićem da se forma bolesti pri širenju menja kod tako velikog procenta pacijentkinja i na tako mnogo načina.

Rezultati pokazuju da 20 odsto kancera dojke koji su bili ER (estrogen receptor) negativni, postaju ER pozitivni. To znači da bi hormonska terapija „tamoksifenom", koja ne bi delovala na originalni tumor, mogla da deluje na metastaze.

Zabeleženi su i drugačijih slučajeva - da ER pozitivni tumori pri širenju na limfne čvorove postaju ER negativni.

Kada deo terapije čine lekovi koji bi delovali na prvobitni tumor, ali ne i na njegovu novu formu, pacijenti ne samo da nemaju koristi nego i nepotrebno preživljavaju teške propratne simptome.

„Ovo ukazuje da postoji potreba da se utvrdi koji tip bolesti žena ima u limfnim čvorovima jer to može radikalno da promeni tok tretmana koji prima", istakla je vođa istraživačkog tima doktorka Dana Faratian.

Prema njenim rečima, potrebna su klinička testiranja da bi se ustanovilo kako ovi rezultati mogu da koriste pacijentima.

Rak dojke ima udeo od jedne trećine u svim kanceroznim oboljenjima britanskih žena. Jedna od devet Britanki u nekom periodu života oboleva od ove vrste raka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи