Oprezno sa antibioticima u trudnoći

Bakterijske infekcije mogu da budu veoma opasne za trudnicu i fetus i ne bi trebalo da ostanu nelečene. Međutim, stručnjaci upozoravaju da neki od antibiotika mogu da povećaju rizik od urođenih mana novorođenčadi.

Neki od antibiotika koji se koriste protiv infekcija urinarnog trakta tokom trudnoće mogu da povećaju rizik od urođenih mana novorođenčadi, potvrdili su rezultati nove američke studije.

Istraživači su otkrili povećan rizik od urođenih anomalija kod upotrebe dve grupe antibiotika: sulfonamida (kao što je „baktrim") i nitrofurantoina (kao što je „makrobid"). Utešno je što su antibiotici koje bi lekari najčešće prepisali trudnicama, kao što su penicilini ili eritromicini, po svemu sudeći bezbedni za upotrebu.

„Izgleda da većina uobičajeno korišćenih antibiotika nije u vezi sa najvećim brojem urođenih mana novorođenčadi koje smo proučili", objasnila je koautorka studije doktorka Krista Krajder iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

Bakterijske infekcije mogu da budu veoma opasne za trudnicu i fetus i ne bi trebalo da ostanu nelečene, naglašavaju stručnjaci, ali dosad nije bilo veće studije o tome koliki rizik nosi korišćenje antibiotika u trudnoći.

Da bi to istražio, američki tim je razmotrio eventualnu primenu šest grupa antibiotika kod 13.000 žena koje su rodile dete sa bar jednim od 30 najčešćih urođenih mana. Rezultati su upoređeni sa onima iz kontrolne grupe, u kojoj je bilo 5.000 žena koje su rodile zdravu decu.

Kritično prvo tromesečje

Oko 30 odsto žena u obe grupe koristilo je izvestan antibiotik u nekom trenutku trudnoće ili tri meseca pre začeća, ali su američki istraživači bili najviše koncentrisani na korišćenje antibiotika tokom mesec dana pre početka trudnoće i u njenom prvom tromesečju, koje se smatra kritičnim za razvoj fetusa.

Oko 14 odsto žena koje su rodile dete s urođenom manom koristilo je neki antibiotik u tom periodu, kao i 13 odsto onih iz kontrolne grupe.

Sulfonamidi su dovedeni u vezu sa šest različitih urođenih mana novorođenčadi, a nitrofurantoini sa četiri. Utvrđeno je da su ostale grupe antibiotika mogle da budu od uticaja na samo jednu do dve mane novorođenčadi.

Anomalija koja se može dovesti u vezu sa antibiotikom javlja se u četiri slučaja od 1.000 trudnica koje uzmu penicilin, tako da ovi nalazi ne bi trebalo da budu uzrok brige, naglasila je dr Krajder.

Osim toga, dr Krajder naglašava da su mnoge od razmatranih anomalija novorođenčadi veoma su retke. Na primer, hipoplastični sindrom leve komore javlja se kod jednog od 4.200 novorođenčadi.

Upotreba sulfonamida povećava rizik od tog zdravstvenog poremećaja tri puta, što znači da se pri upotrebi takvih lekova rađa jedno od 1.400 dece čije su majke tokom trudnoće koristile lekove iz te grupe. Korišćenje nitrofurantoina uvećava rizik od ove anomalije četiri puta.

Stručnjaci naglašavaju da će biti potrebne godine istraživanja dok se sa sigurnošću ne utvrdi koji su antibiotici bezbedni za upotrebu u trudnoći a koji nisu, zaključila je dr Krajder.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи