Češće se tuširajte i mažite zaštitnu kremu i u hladu

Leto je tek počelo, a već nam je donelo i prave tropske temperature. Zbog toga su, iako je nedelja za mnoge neradni dan, lekari ipak imali pune ruke posla. Kolapsi, nesvestice, sunčanice... Visoke temperature zabeležene su u celoj Srbiji pa su zdravstvene probleme imali i mladi i stari.

Kada su velike vrućine, najviše prija voda. Zato su na najprometnijim mestima u gradu cisterne sa vodom – i tako do kraja leta. A danas, u najtoplijem delu dana, beogradske ulice nisu bile prazne.

I Hitna pomoć imala je posla. Do 13 časova 70 intervencija, od toga 25 na javnom mestu. Bilo je dosta kolapsa. Vrućina ne prija ni hroničnim pacijentima, ali ni zdravima.

„Jeste malo stereotipno, ali zaista, kada su ovakve temerature u pitanju, bez te čarobne flašice vode ne treba izlaziti, jer ono što je prioritet kada su ovaki uslovi, jeste nadoknada tečnosti“, objašnjava dr Biljana Đurić, Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Dr Đurić dodaje da, ukoliko se nađemo pored nekoga kome je pozlilo na ulici, osnovno je skloniti ga sa sunca, dati mu tečnost i obavezno pozvati ekipu Hitne pomoći.

I dok su se Novosađani rashlađivali na Štrandu, za Beograđane na Adi nije bilo kupanja. Zvanična sezona kupanja počinje sutra, ali je Beograd i domaćin Evropskog prvenstva u kajaku. Pa je između plaže i vode – ograda.

A nanošenje zaštitnih krema tokom leta treba uvek praktikovati – i u hladu i na suncu.

„Infracrveno zračenje je ono koje pravi prave opekotine, to je ono toplotno u užem smislu zračenje, ono ima i rane i kasne štetne efekte, a kombinacija UV i infracrvenog zračenja je katarstrofa za kožu. Zato je strašno važno imati tu vrstu svesti, da se zaštitimo i od jednog i od drugog“, savetuje dr Goran Vukomanović, pedijatar, Dečja klinika u Tiršovoj.

Pored lubenice i sladoleda, nutricionisti preporučuju i da se zaljutite.

„Znamo da se svi znojimo od ljute hrane, ali ona daje osećaj olakšanja, tako da je preporuka ljuto, ljuta papričica i đumbir. Preporuka su sveže salate od povrća, od voća, sa puno maslinovog ulja, i puno, puno tečnosti“, navodi Ana Todorović, nutricionista DZ „Savski venac“.

Pridržavajte se saveta lekara, ne izlazite rashlađeni naglo napolje, a u vodu ne ulazite odmah posle obilnog jela, ili ako ste konzumirali alkohol. Za kupanje, birajte samo bezbedna mesta, a ne divlje plaže i neobezbeđena kupališta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи