Kad beba neće da čeka

Stjuardese porodile putnicu na 10.000 metara nadmorske visine. Tu vest su nedavno preneli mnogi svetski mediji. Slične su se čule i u Srbiji, a nenandane babice su bili muževi, taksisti, vozači u javnom prevozu. Takve vesti često se čitaju sa osmehom na licu. Lekari, ipak, upozoravaju na ozbiljne komplikacije.

Muž dva puta porodio ženu kod kuće! Porodila se u gradskom prevozu! Policajac suprugu porodio u kolima! Najnovija u nizu sličnih vesti - babica porodila ženu u kolima ispred porodilišta na Zvezdari.

„Mi gledamo samo pacijenta mi ne glaedamo okolnosti, da li je to auto, da li je to ovaj beton ovde koji je oko nas, prosto vi tu sad reagujete kao da imate svu opremu oko sebe, morate da reagujete", objašnjava Jasmina Đukić babica Bolinice za ginekologiju i akušerstvo KBC Zvezdara i ističe da se muškarci najviše i uplaše, dok su žene su tu uvek smirene.

Isti zadatak ova babica imala je i samo sedam dana kasnije. Tada je ženu na sedištu automobila porađala sa doktorom Nikolom Matavuljem.

„To joj je bio treći porođaj koji po pravilu protiče značajno lakše od prvog i drugog. Kada se rađa drugo, treće ili četvrto dete radi se o tome da je porođaj značajno brži, da su bolovi značajno manjeg inteziteta, te se desi da žena ponekad ne uspe da interpretira sopstvene bolove kao dovoljno bitne“, istakao je Nikola Matavulj ginekolog-akušer Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC Zvezdara.

U tim situacijama, trku s vremenom često voze taksisti. Vozio ju je i Saša Pešić prošle zime. Iz sela nadomak Niša do bolnice nije stigao, ali je ipak odgovorio na izazov.

„Negde na pola puta do grada je beba počela da izlazi. Ja sam već počeo da tražim mesto da stanem da pomognem ženici da se porodi, ali smo imali mnogo sreće jer smo u tom trenutku sreli vozilo Hitne pomoći preprečili se ispred njega, zaustavili ga i ekipa Hitne pomoći je porodila ženu kod mene u autmobilu na zadnjem sedištu. Sve vreme sam se plašio i za život bebe i za život porodilje“, priča Pešić.

Strah se zaboravi kada priča ima srećan kraj. Međutim, situacija nije nimalo bezazlena. Ukoliko ženi pomaže neobučena osoba, strah može da je parališe.

„Najveći problem koji može da se desi prilikom ovakvih porođaja je svakako krvarenje. To je nešto što ne možete da rešite u vanbolničkim uslovima. Jedini savet koji bih imao u tom kontekstu je da što pre dođete do bolnice“, zaključio je ginekolog-akušer Nikola Matavulj.

Da život ne bi bio ugrožen, savetuju lekari, žena mora da prepozna signale koje joj šalje telo, jer je svaki porođaj različit. U tome mogu da pomognu besplatne škole roditeljstva pri domovima zdravlja. Za sada, ipak, odziv trudnica je mali.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво