Najveći proboj u poslednjoj deceniji u borbi protiv raka jajnika

Žene obolele od raka jajnika imaće znatno bolje šanse za izlečenje koristeći novi lek, za koji se tvrdi da je najveći medicinski proboj na tom polju u poslednjoj deceniji.

Istraživači na londonskom Institutu za istraživanje i borbu protiv raka i Kraljevskom fondacijskom trustu „Mardsen“ testirali su novi lek, koji cilja ćelije raka jajnika tako što imitira efekat folne kiseline kako bi ušao u njih.

Rezultati su veoma obećavajući sa smanjenjem tumora do 50 odsto kod testiranih žena. Čitavo istraživanje i probe opisani su i predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva kliničke onkologije u Čikagu.

Tek jedna od tri žene sa rakom jajnika trenutno živi duže od deset godine, a bolest, prema podacima iz 2012. godine, ubija više od 150.000 žena širom sveta.

Oko 15 žena bilo je obuhvaćeno kliničkim ispitivanjima, a kod sedam su se tumori znatno smanjili. Kod onih koje su posebno dobro reagovale, zbog tačnog molekularnog ciljanja, rezultati su još bolji.

Lek, poznat kao ONX-0801, prvi je svoje vrste. Ubija ćelije raka tako što blokira molekule enzima timidilat sintaze, što uzrokuje nepopravljivu štetu u DNK kodu tumora.

Testovi su takođe potvrdili da novi lek cilja samo ćelije raka, dok zdrave ćelije zaobilazi. Zbog toga, pacijenti nisu iskusili uobičajene nusefekte, poput infekcija, dijareje, oštećenja nerava i gubitka kose.

„Rezultati koje smo zabeležili su veoma obećavajući. Veoma retko vidimo ovako jasne dokaze u ovako ranim fazama razvoja lekova“, rekla je predvodnica studije, doktor Udaj Banerdži.

Prema njegovim rečima, posebno važna činjenica je da ovaj lek cilja samo ćelije raka, što ga čini mnogo humanijim tretmanom za pacijente koji pate od raka jajnika.

Tim naučnika se sada nada da će obezbediti finansiranje za sveobuhvatnije kliničke testove što je pre moguće. Osim toga, žele da ispitaju i da li lek deluje na druge tipove raka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво