Oprez od jakog sunca, ali i krpelja

Temperature u većem delu Srbije ovih dana letnje, a pravo leto tek stiže. Dok dermatolozi upozoravaju da u najtoplijem delu dana na suncu budemo što manje, jer je indeks zračenja veoma visok, mnogima ovih dana smetaju i alergeni.

I sutra i prekosutra, indeks UV zračenja u celoj zemlji biće izuzetno visok, zbog čega dermatolozi savetuju da u najtoplijem delu dana – od 11 do 16 časova – ako ne moramo, ne budemo mnogo izloženi sunčevim zracima. Jer kada je indeks zračenja osam i više, dečja koža gori za deset minuta, a koža odraslih za dvadesetak minuta.

Dr Dušan Škiljević sa Klinike za dermatovenerologiju KCS za oblačenje savetuje laganu garderobu, ali tako da se pokrije veći deo kože.

„Šešir sa širokim obodom, naočare za sunce, a onaj deo kože koji ostane otkriven zaštititi kremama sa nekim faktorom zaštite koji je adekvatan, odnosno prilagođen datoj koži i datom vremenu“, dodaje dr Škiljević.

Visoke temperature donele su posla i kardiolozima i neurolozima. Naglih letnjih 30 i više stepeni ne prija ni hroničnim pacijentima, a čak i zdrave osobe osećaju vrtoglavicu, malaksalost i umor. Hitna pomoć imala je povećan broj poziva, a ovih dana pune ruke posla imaju i alergolozi. Poleni trave, drveta lipe, a uskoro i korova, mnogima zadaju probleme.

„Pacijenti koji imaju senzibilizaciju, odnosno preosetljivost na polen, dolaze sa respiratornim tegobama tipa curenje nosa, kijanje, svrab, često sa pridruženim očnim simptomima, kašljem, gušenjem... Tako da mi ih gledamo i u fazi kada imaju ispoljene tegobe, a i van sezone polena, kada nam se jave sa sumnjom da je u pitanju alergija na inhalacione alergene. Mi onda preduzimamo i dijagnostičke i dalje terapijske postupke koji su potrebni“, objašnjava prof. dr Vesna Tomić Spirić, Klinika za alergologiju KCS.

Svima koji će od vrućine spas potražiti u prirodi, savetujemo dodatni oprez zbog krpelja, zbog kojih ovih dana mnogo posla imaju u Dečjoj klinici u Tiršovoj i u drugim zdravstenim ustanovama, a koji prenose opasnu lajmsku bolest.

Pošto nam krajem nedelje ponovo stiže kiša, na kraju ipak poruka da uživate u lepom prolećnom vremenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи