Tvorac ortokin terapije za RTS: Pacijentova krv kao lek

Profesor Piter Veling, pomagao je najpoznatijim sportistima da se vrate na teren, takozvanom ortokin terapijom. Koristeći pacijentove endogene proteine štiti se hrskavica i poboljšava pokretljivost zglobova.

Kada nas nepodnošljivo bole zglobovi ili leđa, zbog osteoartritisa ili neke druge bolesti, kada povredimo ligamente ili tetive, posežemo za lekovima. Često i bez lekara.

Rešenje za to već postoji u ljudskom telu. Zove se ortokin terapija u kojoj se kao lek koristi krv pacijenta.

Ova metoda primenjuje se već 15 godina u svetu, a razvila su je dva nemačka istraživača. Jedan od njih, profesor Piter Veling, boravio je u Beogradu.

„Ova metoda lečenja je u potpunosti biološka i ne koristi ništa drugo osim vlastitih endogenih proteina i faktora rasta pacijenta. Cilj ove discipline je da dekodira jezik ćelija, kako bi se bolje razumele bolesti mišićno-koštanog sistema. U ovoj terapiji imunoproteini, koji se bore protiv bola i upale, su proizvedeni iz sopstvene krvi pacijenta, a imaju sposobnost da štite hrskavicu i poboljšaju pokretljivost zglobova“, objašnjava profesor doktor Piter Veling, sa Centra za molekularnu ortopediju i regenerativnu medicinu u Nemačkoj.

Širom sveta ova tapija je do sada primenjena 400.000 puta.

„Klinička ispitivanja su pokazala da ova terapija: ublažava bolove, smanjuje upalu, povećava pokretljivost, a samim tim i poboljšava kvalitet života pacijenata. Ovo je lokalna terapija, a to znači da je ubrizgavamo u bolno mesto. Lekar mora da zna kako i gde ubrizgava terapiju, mora da steriliše to mesto. Neželjenih reakcija gotova da nema, ali naglašavam da lekar mora da bude obučen za davanje ove terapije“, ističe Veling.

Uspeh terapije zavisi i od toga kada se bolest otkrije.


„Dugotrajnost i uspešnost lečenja zavisi od stepena oštećenja. Ukoliko je težak stepen oštećenja, tada ova metoda ne može da zameni operativno lečenje. Međutim, ukoliko je srednji stepen oštećenja, terapija je uspešna“, navodi nemački stručnjak.

Profesor Veling je i lekar sportskih timova u NBA, NFL, nemačkoj Bundesligi. Ipak , njegovi pacijenti nisu samo vrhunski sportisti.

„Moji najčešći pacijenti su ljudi u srednjoj životnoj dobi. Međutim, među njima ima i vrhunskih sportista. Napomenuo bih jednog, košarkaš. Kobi Brajant, koji je 2012. godine hteo da prekine karijeru, dali smo mu ortokin i nastavio je da igra još četiri godine. Zahvaljujući njemu ova metoda je postala popularna širom sveta“, kaže Veling.

Ortokin terapija se koristi od 2004, a u Srbiji od 2012. godine. Danas u 25 zemalja postoji oko 500 licenciranih centara u kojima ortopedi, reumatolozi, fizijatri primenjuju ovu metodu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи