Hipertenzija više ne preti samo starijima

U toku je mesec borbe protiv hipertenzije, a sa njom se bori svaka treća osoba u svetu. Posledice visokog krvnog pritiska po zdravlje mogu da budu brojne, a nekad i fatalne. Svake godine samo u Srbiji oko 30.000 ljudi doživi infarkt srca. Koliko je ovaj problem ozbiljan shvatili su kardiolozi Evropskog udruženja za hipertenziju, pa su ovog meseca pokrenuli projekat merenja krvnog pritiska pacijentima u 37 zemalja. Projektu se pridružio i Kliničko-bolnički centar „Bežanijska kosa“.

Хипертензија више не прети само старијима Хипертензија више не прети само старијима

Više od pet godina Branislav Tadin se bori sa hipertenzijom, a tek nedavno je osetio posledice visokog pritiska. Pre dva meseca, doživeo je infarkt. „Osetio sam trnjenje u levom delu grudnog koša, to je trajalo pola sata“, opisuje Branislav.

Uz zdrave životne navike i preventivne preglede, njegovo srce danas bolje kuca. U Internističkoj ambulanti Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“ njemu, ali i drugim pacijentima, izmeren je pritisak.

„Ovih nekoliko dana koliko radimo projekat utvrdili smo da čak svaki treći pacijent koji dođe na pregled u ovu kuću ne zbog hipertenzije, nego zbog drugih zdravstvenih problema, ima i povišen krvni pritisak za koji nije ni znao“, upozorava dr Marija Zdravković, direktorka KBC „Bežanijska kosa“ i dodaje da projekat daje mogućnost da oni pacijenti koji se budu javili u toku meseca maja, mogu da budu adekvatno pregledani i da dobiju saznanje da li imaju hipertenziju i da da se leče.

Oni kojima je izmeren visok krvni pritisak ne odriču se ni duvana ni brze hrane. Prema rečima Ivane Balan, medicinske sestre KBC „Bežanijska kosa“ takvi pacijenti se malo kreću, uglavnom mnogo rade i nemaju mnogo vremena za fizičku aktivnost.

Nakon preventivnih pregleda u maju, lekari ove ustanove u junu organizuju edukativne radionice za pacijente. Gotovo sva svetska istraživnja pokazuju da tako može da se smanji broj obolelih od hipertenzije. Ovo je samo jedan u nizu projekata ove ustanove, koja ovih dana obeležava 61. rođendan.

„Naši planovi se sastoje u uvođenju novih metodologija, pre svega, iz oblasti onkologije, kardiologije, karcinoma dojke i, naravno, edukacije lekara i sestara“, najavila je dr Zdravković.

Hipertenzija više ne preti samo starijoj populaciji. Granica se sa 60 godina spustila na 35, a ima i mlađih. Zato, glavobolju, malaksalost, zujanje u ušima – ne zanemarujte.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво