Veliki proboj u tehnici dijagnostikovanja tuberkuloze!

Britanski naučnici iz Oksforda i Birmingema napravili su veliki proboj na polju dijagnostikovanja tuberkuloze tehnikom izolovanja različitih sojeva bolesti, koristeći proces sekvenciranja genoma.

To znači da pacijentima, koji su ponekad morali da čekaju mesecima da bi im odredili pravu terapiju, dijagnoza može biti precizno postavljena u samo par dana, što im značajno povećava šanse za oporavak.

Britanski ministar zdravlja Džeremi Hant rekao je da će to otkriće spasiti mnogo života.

Uprkos tome što je broj slučajeva tuberkuloze u Velikoj Britaniji krenuo da opada u poslednje vreme, Engleska i dalje ima jednu od najvećih stopa oboljevanja od te bolesti.

Naučnici koji su došli do otkrića kažu da im sekvenciranje dozvoljava da identifikuju DNK različitih sojeva za manje od nedelju dana.

Brza dijagnoza znači da pacijenti mogu da počnu da se oporavljaju mnogo brže i smanjuje šansu da se bolest prenese na druge ljude.

„Sa ovime možemo da dobijemo informacije o tačnoj vrsti organizma i lekovima na koje je otporan, ukoliko se radi o tuberkulozi“, objasnila je mikrobiološkinja Grejs Smit.

Otkriće dolazi u vreme kada stručnjaci širom sveta upozoravaju na porast sojeva tuberkuloze otpornih na lekove i kako bi to moglo potpuno da uništi planove za iskorenjivanje te bolesti.

Nedavna studija je pokazala da je svaki peti slučaj tuberkuloze u svetu otporan na najmanje jedan lek koji se inače koristi u borbi protiv TBC.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи