Uzrok dijabetesa nedostatak belančevine

Pronalaskom i izdvajanjem belančevine koja igra ključnu ulogu u razvoju dijabetesa, stručnjaci su na dobrom putu da odrede uzroke pojave te bolesti, koja u svetu pogađa stotine miliona ljudi.

Nastanak dijabetesa intrigirao je generacije naučnika koji su odredili faktore rizika za tu bolest, ali je okidač za njen nastanak ostao tajna do današnjih dana.

Prema navodima ruskog dnevnika „Izvestija", naučnici Univerziteta iz Čikaga su možda na dobrom putu da odgonetnu ovaj problem kada su identifikovali i izdvojili belančevinu koja igra ključnu ulogu u razvoju dijabetesa.

Iako su istraživanja za sada obavljena samo na laboratorijskim miševima, naučnici su uvereni da se „krivac" - belančevina CIC-3 u ljudskom organizmu ponaša identično.

Izbor miševa za obavljanje eksperimenata je opravdan jer karakter bolesti, pa i mnogi biohemijski markeri dijabetesa kod tih životinja, mnogo su bliži „ljudskim" nego kod drugih eksperimentalnih životinja.

Eksperimenti naučnika dokazuju da u organizmima miševa sa deficitom belančevina u ćelije dospeva svega 20 odsto neophodnih količina insulina.

U početku pankreas proizvodi preteču insulina, takozvani proinsulin, a transformacija u normalan insulin bi trebalo da protiče u sredini velike kiselosti, za koju odgovara upravo belančevina CIC-3. Problem se javlja kada kiselost sredine nije odgovarajuća.

Kada su naučnici u organizmu laboratorijskih miševa blokirali ovu belančevinu hemijskim sredstvima, kiselost sredine je trenutno opadala.

„Stvaranje insulina smanjuje se odmah po opadanju nivoa kiselosti", objasnila je rukovodilac istraživačkog tima doktorka Debora Nelson.

Komentarišući izveštaj o istraživanju, dr Nelson je istakla da je potvrđeno da deficit belančevina utiče i na stvaranje proinsulina.

Prema njenim rečima, naučnici će uskoro uspeti da stvore lek koji povećava nivo belančevina, čime će mnogi bolesnici dobiti šansu da prekinu terapiju koja u velikom broju slučajeva podrazumeva svakodnevno ubrizgavanje insulina.

Naučnici, takođe, pretpostavljaju da i druge belančevine grupe CIC mogu da budu u vezi sa obolenjima koštanog i mišićnog tkiva.

U svetu žive stotine miliona obolelih od dijabetesa, a njihov broj raste svake godine.

Dijabetes se svrstava u osnovne bolesti modernog doba, a u lečenje se ulažu ogromna sredstva, piše ruski list.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво