Joga umesto antidepresiva?

Osobe koje pate od depresije umesto da uzimaju antidepresive mogu da vežbaju jogu. Na taj način dolazi do znatnog smanjenja simptoma bez efekata koji se javljaju pri upotrebi lekova, tvrde američki stručnjaci.

Istraživanje koje su sproveli američki naučnici potvrdilo je da joga i vežbe disanja pomažu osobama koje ne uzimaju antidepresive, kao i onima koji redovno uzimaju prepisanu dozu antidepresiva, ali bez očekivanih rezultata, istakao je autor istraživanja Kris Striter, profesor Univerziteta u Bostonu.

Oko 40 odsto osoba koje pate od teške depresije uzimanjem antidepresiva ne postigne potpunu remisiju bolesti. Joga se može koristiti kao alternativa ili dodatak farmakološkim trapijama, zaključak je Striterovog tima.

Tokom istraživanja, osobe s teškom depresijom bile su podeljene u dve grupe. Učesnici prve grupe uzimali su veliku dozu antidepresiva i imali tri 90-minutna časa joge nedeljno s tim što su dodatno izvodili joga položaje i kod kuće, dok su u drugoj grupi uzimali malu dozu antidepresiva i dva puta nedeljno imali 90-minutni čas uz dodatno vežbanje kod kuće.

U obe grupe uočeno je znatno smanjenje simptoma depresije. Iako je veći broj članova grupe s većom dozom antidepresiva imao manje simptoma, stručnjaci veruju da dva časa sedmično uz vežbanje kod kuće znači i manje opterećenja, ali da i dalje daje efektivne rezultate.

Lekovi utiču na promenu raspoloženja, dok se vežbanjem joge izbegavaju neželjeni efekti, kao i interakcija lekova.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 09. mar 2017, 16:02) - Psihologija na daljinu: [neregistrovani]

Najbolji lek!

Bolje i s neistomišljenicima,nego sam!-Akcija,pokreni se,život je sad i ovde!

(nedelja, 05. mar 2017, 11:53) - Filip Barac [neregistrovani]

@ Sektaštvo

Joga su vežbe istezanja tela u kombinaciji sa disanjem i nema ničeg "sektaškog" u tome. Pročitaj malo o jogi ili idi na jedan čas pa se uveri sam. Tu nema molitvi niti recitovanja bilo čega osim dubokog disanja. Istezanje tela u kombinaciji sa dubokim disanjem postiže se unitarnji mir i balans. Znači sport nije sekta.

(nedelja, 05. mar 2017, 03:39) - anonymous [neregistrovani]

sektastvo?

Cemu Koga kad imamonpravoslavlje I nase molitve! Smirenje citanjem nasih mudrih staraca.

(subota, 04. mar 2017, 17:21) - anonymous [neregistrovani]

.

Provereno: novac je jedini anti-depresiv.