Sok od paradajza ukusniji u avionu?

Ukoliko se pitate kako je moguće da je vaša omiljena hrana drugačija u avionu, stručnjaci vam poručuju da niste ništa umislili već da iza promene ukusa namirnica na 10.000 metara stoji veoma zanimljivo naučno objašnjenje. Tako je, na primer sok od paradajza ukusniji u avionu!

Сок од парадајза укуснији у авиону? Сок од парадајза укуснији у авиону?

Rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da oni koji inače ne vole ukus soka od paradajza ovaj napitak rado naručuju u avionu.

Nekoliko je faktora koji utiču na promenu ukusa hrane. Čim zakoračimo u avion, čula ukusa i mirisa otupljuju zbog smanjene vlažnosti vazduha, a kada se letelica popne među oblake ta čula se menjaju potpuno.

Senzacija je, kako objašnjavaju stručnjaci, slična borbi sa čulom ukusa i mirisa kada smo prehlađeni.

Slatki i slani ukusi posebno su teški za uočavanje na 10.000 metara. Da bismo osetili ukus neophodno je da nos radi dobro. Međutim, isušen vazduh u avionu gotovo da blokira receptore za miris što dovodi do toga da hrana ima blaži ukus nego što smo navikli.

U takvim uslovima je oko 30 odsto teže osetiti sladak ili slan ukus, utvrdili su nemački stručnjaci tokom istraživanja sprovedenog 2010. godine.

Ukus soka od paradajza pri izmenjenom pritisku u kabini aviona postaje slađi, čak dobija voćnu notu.

Uz to, paradajz ima umami ukus. Na ovaj ukus ne utiče nadmorska visina, a naučnici pretpostavljaju da je čak i pojačan zahvaljujući bukom poput avionskih motora. Zbog toga je umami lakše uočljiv u soku od paradajza, te ovaj napitak čini ukusnijim u vazduhu nego na Zemlji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи