Duboka stimulacija mozga može lečiti anoreksiju

Istraživanjem u kojem je učestvovalo 16 osoba dokazano je da duboka stimulacija mozga elektrodama može pomoći obolelima od anoreksije.

Takva terapija bi pomogala osobama da se izbore sa anksioznošću i povrate apetit.

Istraživači su zaključili da je, u ektremnim slučajevima poremećaja u ishrani, tehnika poznata kao duboka stimulacija mozga smanjila simptome depresije, anksioznosti i poboljšala kvalitet života.

Nekoliko meseci posle početka istraživanja, poboljšani psihološki simptomi uticali su na težinu učesnika, sa prosečnim indeksom telesne mase koji je porastao 3,5 odsto tokom trajanja studije.

Anoreksija je ozbiljan poremećaj u ishrani koji pogađa oko 0,5 odsto ljudi širom sveta, od kojih je većina tinejdžerki. Pacijenti stalno brinu o svojoj telesnoj težini, obliku i veličini i izgladnjuju se da održe malu težinu. Hronična anoreksija može biti fatalna, a u mnogim slučajevima izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući slabe kosti i mišiće, seksualne probleme, neplodnost i srčane napade.

Rezultati naučnika koji su vodili studiju, koja je objavljena u psihijatrijskom časopisu The Lancet, ukazuju da duboka stimulacija mozga – koja elektrode za stimulisanje mozga šalje u područja koja kontrolišu nefunkcionalno ponašanje – može da izmeni moždane impulse koji pokreću anoreksiju.

Pokazana je smanjena aktivnost u talamusu, malom mozgu i drugim oblastima, a povišena aktivnost u perifernim kortikalnim oblastima koje su povezane sa društvenim percepcijama i ponašanjem. 

Duboka stimulacija mozga već se koristi za Parkinsonovu bolest i dokazano je da može da bude veoma efikasna u smanjenju simptoma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво