Veliki povratak spelte na srpske trpeze

Spelta, kripnik ili pir je žitarica koja je pre više hiljada godina iz Azije doneta u Evropu. Brašno od zaboravljene starinske vrste pšenice ponovo se traži, jer se zbog nutritivnih vrednosti i hranljivih materija smatra zdravom hranom. U šabačkom kraju, jedino se uzgaja na imanju porodice Radovanović, u selu Jevremovac.

Kada su je pre dve godine posejali na 80 ari, ni najstariji u selu nisu znali šta je. Slično pšenici po bokorenju i listu, a drugačije po visini i zrnu. Ove godine pod speltom Radovanovići imaju tri hektara.

Nikola Radovanović ističe da ima razlika između dve žitarice – nisu iste visine, a i vlat je drugačija.

„Spelta rodi duplo manje nego žito, jer nema prskanja, nema herbicida, bacili smo samo stajsko đubrivo i čekamo jun-jul, da se vrše“, kaže Nikola.

Prošlog leta kombajn je mogao na pšenična polja, tek kad su sa speltom završili. Od tone i 700 kilograma ostalo je tek nekoliko džakova. Konačno su mogli da upale integralni mlin, koji je godinama stajao u domaćinstvu.

„Ja sam ga kupio na jednoj licitaciji na aerodromu u Beogradu i doterao ga kući. Moji su počeli da viču za šta služi, a ja njima kažem: kakva je to kuća koja nema mlin“, priča Ljuba Radovanović.

Ulaganje se isplatilo, mlin radi skoro svakog dana. Crvenkasto brašno orašastog, slatkog ukusa dvostruko je skuplje od pšeničnog.

„Kad nekom dam da proba kilo-dva brašna, obično četvrti-peti dan dođe i uzme 10 kilograma. Dolaze, mese, nude. Kad god naprave neku pitu, kiflice, projicu, komšinice donesu na probu, jer je lepo, slatko, zanimljivo“, kaže Radovanović.

Spelta im je, kažu Radovanovići, promenila poljoprivredne planove, ali i domaći jelovnik.

„Stavljam je u sve kolače osim u torte, u kiflice, pogače, projare, a isto se mesi“, otkriva Milica Radovanović.

Počeli su iz radoznalosti, a sada planiraju da na pradedovskom imanju domaćinstvo razvijaju od onoga od čega su im i preci krenuli, uz stare sorte i stajsko đubrivo.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво