„Čigotica“, saveznik u borbi protiv gojaznosti dece i mladih

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma, a broj gojazne dece stalno je u porastu. Posle pola veka lečenja bolesti štitaste žlezde i gojaznosti odraslih, u Specijalnoj bolnici Čigota na Zlatiboru, pre devet godina pokrenuli su i program prevencije i lečenja gojaznosti dece i adolescenata. Kroz centar je do sada prošlo 4.500 mladih.

„Чиготица“, савезник у борби против гојазности деце и младих „Чиготица“, савезник у борби против гојазности деце и младих

Dan počinju uz jutarnju gimnastiku. Slede potom šetnje, vežbe u bazenu i sali, kontrolisani obroci, a u večernjim satima radionice u okviru kojih uče šta su dobre, a šta loše navike u ishrani. To je u najkraćem recept za tronedeljni, multidisciplinarni program „Čigotice“, na kome je trenutno 63 dece i mladih, uzrasta od 12 do 18 godina.

Ratko Pejović 15-godišnjak iz Kraljeva kaže da je prvog dana programa bilo teško. „Jeste bilo teško, trebalo se navići, ali polako. Kad je društvo s vama, kad se upoznate, sve je lakše i lakše“, priča Ratko.

Nemanja Babić iz Trstenika kaže da je zadovoljan jer je smršao šest kilograma. „Kad odem iz 'Čigote' nastaviću i moj cilj je da se opet vratim, ali ne sa ovom kilažom nego sa dosta manje kilograma“, otkriva svoje planove ovaj 13-godišnjak.

Ohrabreni dobrim rezultatima, uz podršku stručnog tima koga čine pedijatri, endokrinolozi, psiholozi, nutricionisti i profesori fizičke kulture, polaznici programa „Čigotica“, nastoje da promene dosadašnje i usvoje nove, zdrave životne stilove.

„Ovde sam naučio da treba zdravije da živim, da se zdravije hranim i da se više krećem“, priča Marko Miljković, 15-godišnjak uz Užica.

Teodora Đorđević 15-godišnja Lozničanka priznaje da gotovo nije izlazila iz kuće: „Kuća - škola, a ovde je sve drugačije, sve je življe i to mi baš prija. Potrudiću se da nastavim i kod kuće ovako“.

Milica Cvijović, dijetetičar i nutricionista kaže da su polaznici programa naučili da ne smeju da preskaču obroke, da treba da smanje unos slatkiša i grickalica, da biraju zdravije varijante bez šećera, da nauče da čitaju etikete na svakom proizvodu i, naravno, da jedu raznovrsno i umereno.

Rezultat ovog, medicinski planiranog individualnog pristupa u lečenju gojaznosti svakako je smanjenje telesne mase, ali i zdravstvenih rizika koje nosi gojaznost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи