Prva rekonstrukcija deformiteta skeleta glave titanijumskim implantatima

Na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu prvi put je izveden zahvat metodom „Individualni titanijumski implantati u rekonstrukciji deformiteta koštanog skeleta glave i vrata“.

Tim povodom je u Kliničkom centru Vojvodine održana konferencija za novinare, na kojoj je upravnik Maksilofacijalne klinike Aleksandar Kiralj rekao da je na toj klinici takav zahvat izveden među prvima u Srbiji.

Po njegovim rečima, slični zahvati su izvedeni u Kliničkom centru Srbije u Beogradu i u Kliničkom centru Niš, ali ne sa takvom vrstom implantata.

„Ceo projekat je izveden u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu, koji nam je pružio značajnu pomoć, a jako je bitna činjenica da je kompletan zahvat urađen kod nas, bez potrebe za uvozom materijala, i sa našim domaćim stručnjacima“, rekao je Kiralj.

On je pojasnio da je urađena rekonstrukcija deformiteta jagodične kosti na kojoj je postojao benigni proces koji je zahvatio celu jagodičnu kost, te da je pacijent izuzetno zadovoljan rezultatom zahvata, a radi se o mlađoj osobi od dvadesetak godina, koja je, po rečima doktora Kiralja, bila jako opterećena zbog svog izgleda.

Operacija je izvedena u novembru a, kako je rekao Kiralj, u javnost se nije izlazilo do sada jer se čekalo da protekne određen vremenski period kako bi se sa sigurnošću moglo reći da je zahvat izvršen potpuno uspešno i bez komplikacija.

„Taj zahvat bi mogao da bude uveden u redovnu proceduru, jer ne košta mnogo, a od velikog je značaja za pacijente koji imaju različite vidove deformiteta. Što se tiče titanijuma, to je materijal koji se već koristi u medicini, tako da njegova primena nije novost“, dodao je Kiralj.

Objašnjavajući način izvođenja zahvata, Kiralj je rekao da se prvo uradi tri-de animacija, koja tačko pokazuje koji deo deformiteta treba odstraniti i koji oblik implantata treba napraviti da bi zamenio odbačeni deo.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine za hirurgiju Petar Vuleković je rekao da se radi o kompleksnom zahvatu, jer, kako je objasnio, prilikom nekih drugih operacija uklanjaju se deformiteti, a kod ovog zahvata jednako je važno i ukloniti deformitet, ali i ugraditi implantat.

„Jasno je koliko je to kompleksan zahvat, jer maksilofacijalni hirurzi imaju najzahtevnije zadatke, jer je oblik kostiju lica i glave najkompleksniji. To znači da i implantati samim tim moraju biti istog takvog oblika“, rekao je Vuleković.

Pomoćnica direktora KC Vojvodine za zdravstvo Edita Stokić je kazala da je pomenuti zahvat izuzetno značajan za ceo Klinički centar i da sa tim javnost svakako treba da bude upoznata, jer omogućava bolji kvalitet života pacijentima sa deformitetom, a kako je istakla, posebno kada je reč o deformitetima lica i glave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво