„Čovek-drvo“ izlečen posle 16 operacija!

Bangladešanin koji je dospeo na naslovne strane novina zbog izuzetno retkog genetskog kožnog poremećaja operisan je 16 puta. Doktori, konačno, smatraju da su ga izlečili.

Abul Badžandar je nazvan „čovekom-drvetom“ zbog velikih drvenastih izraslina na njegovoj koži, uzrokovanih izuzetno retkim naslednim genetskim poremećajem Epidermodysplasia verruciformis, takođe poznatim i kao Levandovski-Luc displazija.

Doktori su u Medicinskom centru u Daki počeli sa tretmanima i operacijama pre godinu dana, a dosad su odstranili pet kilograma izraslina sa njegove kože.

Ukoliko izrasline ne počnu ponovo da izbijaju, Badžandar će biti prvi zabeležni slučaj izlečenja ovog retkog oboljenja.

„Nisam mislio da ću ikada više moći da držim svoju decu u rukama. Sada se osećam mnogo bolje. Mogu da držim svoju kćerku u krilu i da se igram sa njom. Ne mogu da dočekam da se vratim kući“, kaže Badžandar.

Doktorka plastične hirurgije Samanta Lal Sen opisala je Badžandarov oporavak kao „neverovatnu prekretnicu u istoriji medicinske nauke“, dodajući da su se njegove šake i stopala skoro potpuno oporavili.

„Operisali smo ga 16 puta. Šake i stopala su sada skoro potpuno u redu. Otpustićemo ga u narednih 30 dana, ali će biti podvgrnut zahvatima još nekoliko puta, da bismo mu usavršili oblik šaka“, istakla je Lal Sen.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво