Bolji vid uz pomoć genske terapije

Osobama obolelim od Leberove kongenitalne amauroze narušen vid može da se poboljša genskom terapijom. Tokom ispitivanja sprovedenog u Americi, nakon primene terapije zabeleženo je poboljšanje reakcije zenica obolelih na svetlost, naročito među najmlađim učesnicima.

Genska terapija može da poboljša vid oštećen genskim poremećajem, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela profesorka Džin Benet sa Univerziteta Pensilvanija u SAD.

Kako je objavljeno u britanskom naučnom časopisu "Lanset", Benetova je otkrila da taj oblik terapije može da pomogne osobama obolelim od očnog oboljenja Leberova kongenitalna amauroza.

Radi se o retkom oboljenju za koje ne postoji terapija, koje obično dovodi do velikih problema sa vidom još od detinjstva, a često se završava i potpunim slepilom.

Ispitivanje je obavljeno na grupi pacijenata starosti od osam do 44 godine obolelih od Leberove kongenitalne amauroze, kojima su u ćelije ubačeni određeni geni, što je kod njih dovelo do poboljšanja vida.

Kod tih pacijenata je primećeno poboljšanje reakcije zenica na svetlost, a najveće poboljšanje registrovano je među najmlađim učesnicima ispitivanja.

Stručnjaci su najavili dodatna ispitivanja kako bi se preciznije ustanovilo kako treba da izgleda terapija.

Genska terapija predstavlja pristup lečenju oboljenja pomoću manipulacije genima.

Već duže vreme radi se na razvoju genske terapije za niz genetskih bolesti i poremećaja, ali i raka, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti i oslabljenog imunog sistema.

Od više desetina hiljada gena koji čine ljudski genom mnogi mogu biti pogođeni nepravilnim radom jednog jedinog gena.

Pacijenti lečeni konvencionalnim metodama mogu živeti duže, ali posle izvesnog vremena ipak podlegnu infekcijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво