Moskva se zaljubila u burger od rečnog pacova

Zaboravite kelj ili kinou. Domaća, pristupačna i puna hranjivih sastojaka, nutrija, ili rečni pacov, postala je najnoviji delikates u moskovskim restoranima ove jeseni.

Iako se naziva rečnim pacovom, nutrija je krupan glodar narandžastih zuba rasprostranjen po čitavom svetu, pa i Rusiji. Krznaš sa gustim brkovima brzo je pronašao put do ljudskog srca - preko stomaka.

Jedenje glodara može da asocira na slike izgladnelih seljaka koji pokušavaju da prežive ili stanovnika u gradu pod opsadom očajnih da se nahrane, ali 35-godišnji kuvar i menadžer restorana, Takir Kolikberdijev, ima druge zamisli. Servira nutrija burgere u nizu svojih restorana u centru Moskve, piše Gardijan.

Nedavno otvoreni „Krasnodar bistro“, koji je ime dobio po gradu iz kog Takir potiče, veoma je popularan kod mlađih stanovnika prestonice zbog velikog kulinarskog izbora i izuzetno kvalitetnih lokalnih sastojaka u njima.

Oni koji se gade od pomisli da jedu glodare jednostavno nisu dovoljno informisani, objašnjava Kolikberdijev.

„Nutrija je zaista čista životinja. Ne samo što je biljojed, već svu hranu pere pre nego što je pojede. I veoma je bogata omega-3 masnim kiselinama. Mnogi doktori i nutricionisti je preporučuju“, ističe kuvar.

Burger od nutrije je nešto bleđe boje, sočan i ima ukus negde između ćuretine i svinjskog mesa. Odličnog je ukusa, a porcija košta oko 8 evra.

Ovi glodari se množe izuzetno brzo i veoma su rasprostranjeni, pa su prilično jeftina životinja za uzgajanje. Devedesetih godina kada je Rusiju pogodila kriza, ljudi nisu mogli da priušte kapute od tradicionalno korišćenog krzna, pa su nutrije uzgajane kao jeftina zamena.

Tada je počelo i da se, osim krzna, koristi i njihovo meso. „Svako selo u regionu Krasnodara imalo je 100 i više nutrija pa svaki put kada bi otišli kod dede i babe, pravili bi nam paprikaš od njih“, priseća se Kolikberdijev.

U Moskvi, sa druge strane, konzumiranje nutrije nije se moglo ni zamisliti doskora. Ali, vremena se menjaju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи