Više od 50 odsto ljudi u Srbiji sa viškom kilograma

Gojaznost je postala bolest savremenog društva, a prekomerni kilogrami uzrok nastanka mnogih bolesti. Tako je u Americi, većini zemalja Evropske unije, pa i u Srbiji. Zato se u borbu protiv tog globalnog problema uključuje i Srpska akademija nauka i umetnosti gde se danas održava skup „Gojaznost i Srbija“.

Stručnjaci upozoravaju da se poslednjih decenija broj gojaznih u Srbiji i svim drugim zemljama u svetu i Evropi udvostručio. Glavni krivci za to su neredovna, loša ishrana, brza hrana ali i neaktivnost.

Sa kojim podacima danas stručnjaci izlaze pred Srpsku akademiju nauka i umetnosti, gde se prvi put održava takav skup, što pokazuje koliko je velik taj problem, otkriva akademik Dragan Micić sa Medicinskog odeljenja Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Podaci ukazuju da je epidemija gojaznosti zahvatila ceo svet pa i Republiku Srbiju i trenutno operišemo sa podacima da više od 50 odsto populacije u Srbiji ima probleme sa telesnom težinom, pri čemu 34 odsto njih ima prekomernu telesnu težinu i 21 odsto ima pravu gojaznost“, objašnjava Micić.

Micić ističe da je cilj Svetske zdravstvene organizacije da suzbije epidemiju gojaznosti do 2025: „SZO pravi procene kako se gojaznost kreće po zemlji, a ono što je pravi razlog uključivanja Srpske akademije u okvir ovog ciklusa jeste podatak koji su pokazali za Srbiju. Oni očekuju da će doći do porasta gojaznosti do 2025, što znači da nismo uspeli da zaustavimo taj trend porasta, a naša namera je da skrenemo pažnju, da zajedničkom akcijom pokušamo nešto što bi moglo da zaustavi ovu epidemiju.“

Micić navodi zabrinjavajući podatak gde postoji tendencija porasta gojaznosti i među decom u Srbiji i dodaje šta preduzeti kao prevenciju: „Prevencija pojave gojaznosti u trudnoći kod majki – dojenje deteta prevenira pojavu gojaznosti kod novorođene dece – zatim regularna fizička aktivnost, čak se razmišlja o povećanju broja časova fizičke aktivnosti u školama, potom o užinama koje su date od strane nutricionista – programirana količina kalorija potrebna deci za određeni uzrast.“

Micić dodaje da Srpska akademija ima ideju da se na današnjem skupu razmene mišljenja, daju sugestije i da se jave preporuke: „To je nešto što Srpska akademija može da uradi, da se aktivno uključi u tu borbu protiv gojaznosti u svetu, ali posebno i u Srbiji.“

„Imamo ideju da napravimo sledeću konferenciju koja bi se ticala fizičke aktivnosti, da napravimo Srbiju u pokretu. Hajdemo svi da uvedemo 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno. Ne treba posebno nikakvi uslovi – jedna brza šetnja, sa lakim znojenjem pred kraj – to je dovoljan fizički napor koji će potrošiti kalorije koje su višak“, navodi Micić savet za promenu loših životnih navika.

Zdrava hrana više košta i to je činjenica, a dok ne postanemo bogatiji, moramo da pokušamo da smanjimo količinu kalorijskog unosa, jer bez toga nema smanjivanja težine, zaključuje Micić.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво