Škola za trudnice

Žene kažu da je porođaj najnaporniji, ali i najsrećniji dan u njihovim životima. Zbog neizvesnosti šta ih čeka u porođajnoj sali, žene su često uplašene i zabrinute. Iz tog razloga, mnoge trudnice pohađaju školu kako bi se što bolje pripremile za porođaj.

Šta su prvi znaci porođaja, kako se ponašati kada pukne vodenjak ili počnu kontrakcije - početne su lekcije koje se uče u školi za trudnice.

„Upućene su u sve šta ih očekuje od momenta, od samog prijema do samog porođaja. Prolaze tu i porođajnu pripremu, karlične mere, pritisak, klizma, šta im se radi u porođajnoj sali, od stimulacije, pucanja vodenjaka i do samog porođaja naravno“, kaže babica Nataša Nešić.

Zato je osim psihičke pripreme važno biti i u dobroj kondiciji. U školu se ne nose knjige, ali bez komotne odeće čas ne može da počne.

„Vežbamo kondicioni deo. Sat vremena pre priče radimo vežbe iz joge koje su vrlo značajne kako za sticanje kondicije tako za jačanje mišića čitavog tela. Rade se i vežbe relaksacije koja je jako bitna u samom porođaju da trudnica nauči da upravlja svojim telom i da se opušta jer u samom porođaju je bitno da svi mišići miruju i da što veća količina kiseonika dođe do materičnog mišića i do same bebe“, objašnjava Nešićeva.

Psihofizičkim pripremama trudnice se osposobljavaju za aktivno učestvovanje u porođaju. Oni koji ih obučavaju za to kažu da je idealno vreme početi sa pripremama u 24. nedelji trudnoće.

Snežani je ovo četvrta trudnoća i za dve nedelje treba da se porodi. Za svaku, osim prve u porodilište je odlazila sa predznanjem i dobro fizički pripremljena.

„Meni zaista znači ta psihofizička priprema, koja je jako bitna za ženu i koliko god puta da ste se porađali bitno je da to imate u glavi, zato što ste prosto smireniji. Vežbe disanje su izuzetno značajne pogotovo kad krenu kontrakcije, prosto naučili ste nešto i znate kako da se ponašate u toj sitauciji i kako da kontrolišete telo dok ne dođete prvo do porodilišta i faze porađanja“, ističe Snežana Jamidžija.

I u ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ tvrde da mogu da prepoznaju trudnice koje su se spremale za porođaj.

„U svakom slučaju je korisno, jer su to stručna lica koja su osposobljena da daju savete trudnicama o samom vođenju trudnoće o samom načinu kako će se ponašati u trudnoći i šta ih čeka na samom činu porođaja i kako će ih pripremiti počevši od stvari koje treba da se ponesu“, navodi Dragana Mladenović, glavna sestra ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“.

Zašto su tek u poslednjih 15-ak godina postale popularne škole za trudnice. Šta se u međuvremenu promenilo?

„To je lična stvar svake trudnice koja želi više da se informiše što se tiče samog čina porođaja apsolutno ništa se nije promenilo, porođaj je bio i ranije isti i ostaće uvek isti“, smatra Mladenovićeva.

„To sam i ja razmišljala, kako nisu naše bake i mame, ako su one mogle, onda sigurno možemo i mi, uz svu ovu pomoć koju imamo. Škole roditeljstva, vežba za trudnice, mislim da je lična stvar da li ćete da krenete na ovako nešto i da vam to bude jedna normalna prirodna stvar, proces kroz koji ćete proći“, kaže Marija Petrović.

Prema njenim rečima, stav žena, da je potrebno da se nauči kako da se ponaša u situaciji kada se dešava nešto neizvesno, u Srbiji se promenio.

Neizvesnost i napor gotovo 90 odsto žena odluči da prekine uzimanjem epiduralne anestezije, tvrde u „Narodnom frontu“. Do tog trenutka dobro im dođu vežbe koje su naučile u školi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво