BiH: Zeleno svetlo za medicinski kanabis

Ekspertska radna grupa, koju je formiralo Veće ministara BiH, dala je zeleno svetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, objavile su „Nezavisne novine“.

Članica ekspertske grupe i načelnica Odeljenja za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS Zdenka Gojković rekla je da su sada na potezu minstarstva jer je potreban niz izmena pojedinih zakona.

Prema njenim rečima, u radnoj grupi su bili i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i brojni stručnjaci iz oblasti, kao što su onkologija i farmacija.

Gojkovićeva je rekla da ima neke nezvanične informacije da je Ministarstvo civilnih poslova prihvatilo mišljenje radne grupe, ali da zvaničnog saopštenja još nema.

Kada je u pitanju sama upotreba kanabisa u medicinske svrhe, Gojkovićeva je navela da je više oblasti gde bi se mogao koristiti.

„U onkologiji, tu pre svega kod kancerskog bola. Kada se iscrpe druge opcije, opravdan je pokušaj s kanabisom. Upotrebljavati se može za mučnine i povraćanje kod hemoterapije. Kod anoreksije, kada dođe do krajnje iscrpljenosti i mršavosti, kanabis može otvoriti apetit. Ali, prvo iscrpiti zvanične mogućnosti“, naglasila je Zdenka Gojković.

Podsetila je i da je Hrvatski sabor prošle godine odobrio upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i da postoje tačno određeni lekari koji ga mogu propisati, kao i tačno utvrđene doze, količine.

„Nemamo dokaza da kanabis može smanjiti bolest mada je u laboratoriji pokazao određeni efekat“, naglasila je Gojkovićeva.

Inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa je Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH uputila Komora magistara farmacije FBiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи