„Silk" stent po meri dostupan i u Srbiji

Lečenje moždanih aneurizmi najsavremenijom metodom ugradnje „silk" stenta napravljenog po meri krvnog suda obolele osobe, od nedavno je dostupno i pacijentima u Srbiji.

Lekari Kliničkog centra u Kragujevcu prvi su u Srbiji koji su ugradili „silk" stent napravljen po meri krvnog suda pacijentkinje koja ima tri aneurizme u glavi, a koja je četvrtog dana od ugradnje otpuštena iz bolnice.

„'Silk' stent je najsavremenije medicinsko dostignuće u Evropi u lečenju moždanih aneurizmi i primenjuje se od pre godinu dana", rekla je Tanjugu interventni neuroradiolog, doktor Snežana Lukić.

Prema njenim rečima, „silk" stent, jednostavnije rečeno, mrežica sa gušćim tkanjem, po meri krvnog suda pacijentkinje napravljena je u Parizu, a procedure sprečavanja pucanja moždanih aneurizmi je pojeftinjena.

Doktorka Lukić, koja je predvodila tim koji je pacijentkinji endovaskularnom metodom, odnosno kroz arterju, ugradio stent, dodala je da je time sprečeno proticanje krvi do sve tri aneurzime.

„To će dovesti do postepenog smanjivanja aneurizmi koje pacijentkinja ima na površini od osam milimetara, a s druge strane omogućava da krv nesmetano teče prema drugim vitalnim krvnim sudovima", objasnila je doktorka Lukić.

Prema njenim rečima, sprečavanjem proticanja krvi do aneurzmi eliminiše se mogućnost njihovog pucanja, što može da bude smrtonosno.

Pacijentkinja, četrdesetpetogodišnja Blagica Ekmedžić iz Vojne kod Stare Pazove oseća se dobro, a dva dana nakon ugradnje „silk" stenta, mogla je da ustane iz kreveta.

Doktor Milan Mijajlović, koji je interventni radiolog rekao je da je prednost ugradnje „silk" stenta i to što proces njegove ugradnje vremenski kratko traje, odnosno najduže 60 minuta od uvođenja pacijenta u anesteziju do njegovog buđenja.

„Osim operacije, proces eliminisanja pucanja aneurizmi se radi endovaskularnom metodom, ali tako što se aneurizme pune kojlovima od platine", objasnio je doktor Mijajlović i ponovio da je „silk" stent najsavremenije medicinsko dostignuće u lečenju aneurizmi na mozgu.

Faktori nastajanja aneurizmi su genetika, odnosno slabost krvnih sudova na mestu račvanja krvnih sudova u mozgu, kao i pušenje, prisustvo arterioskleroze, povišen nivo holesterola.

„Simptomi kod pucanja aneurizmi su glavobolja, kočenje vrata, muka, povraćanje, pospano stanje i koma", naveo je Mijajlović i dodao da aneurizme koje nisu pukle u većini slučajeva ne daju nikakve simptome.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво