Alarmantno stanje mentalnog zdravlja u Srbiji i svetu

U toku je 14. Festival zdravlja, koji se održava u Domu omladine u Beogradu. Ove godine obeležava se pod sloganom „Zdrave navike - zdrava porodica". Na četiri nivoa organizovani su besplatni pregledi za građane, predavanja, kutak za najmlađe.

Učestvuju domovi zdravlja, bolnice i apoteke, farmaceutske kuće, fitnes, velnes i banjski centri. Oko 80 izlagača, 100 predavača i 1.100 ljudi na bini. Učestvuje i RTS, a sa listom Politika organizovan je i tradicionalni zdravstveni kutak.

Ove godine u njemu, psihijatar Ivana Stašević Kraličić iz klinike „Doktor Laza Lazarević“ govorila je o mentalnom zdravlju.

Prema njenim rečima, mentalno zdravlje i stope svih psihijatrijskih oboljenja u našoj zemlji slične su onima u Evropi i svetu.

„Svetska zdravstvena organizacija iznela je alarmantne podatke o tome da skoro 27 odsto ukupne populacije boluje od nekog psihičkog poremećaja sa trendom rasta, sa tim da depresija vodi u tom porastu. Srbija, nažalost, ne zaostaje. Smatra se da jedna od pet žena i jedan od deset muškaraca tokom života doživi depresivnu epizodu“, objašnjava Ivana Stašević Kraličić.

Na pitanje šta je tačno mentalna higijena, odgovara da je to grana preventivne medicine koja se bavi unapređenjem mentalnog zdravlja i prevencijom psihičkih poremećaja.

Bavi se vaspitavanjem, edukacijom, sekundarnom i tercijarna prevencija u okviru zdravstvenog sistema, ali i destigmatizacija psihijatrije.

Radi se vespitavanje, edukacija i sekundarna i tercijarna prevencija.

„Mentalna higijena počinje još u porodici, a zatim kroz škoslki sistem i radnom mestu. Samo mentalno zdrava osoba je spremna za krizu, jer je kriza šansa za sazrevanje ličnosti i kvalitetniju ličnost koja iz nje izađe“, kaže doktorka Stašević Kraličić.

Prema njenim rečima, mentalno zdrava ličnost je ona koja ume da voli, radi, ubira plodove svog rada i tako doprinosi svojoj zajednici.

Festival zdravlja zatvara se večeras u 20 časova. Ulaz je besplatan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво