Cvetanje ambrozije, ali ne one od grčkih bogova

I ovo leto za nama mnogi će upamtiti po alergiji na ambroziju. Još nekoliko dana i tim mukama trebalo bi da dođe kraj. Činjenica je da se broj alergičnih na ambroziju povećava i čak i ako nikada niste bili na nju alergični, možete to da postanete.

Ako ste ovih dana počeli da kijate, curi vam nos ili vas peku oči nema dileme - krivac je ambrozija. Zbog nje, oni koji su alergični, imaju pune torbe maramica.

„Počela sam da se gušim i uhvatila me je nesvestica na radnom mestu, pa sam otišla kod doktorke i uradili su mi analize i ustanovili su da sam alergična na ambroziju“, kaže Ivana Paramentić
iz Valjeva.

Sezona cvetanja ambrozije upravo je počela, a trajaće sve do oktobra. Na nju najviše reaguju nos, grlo i pluća.

„Kijanje, obilna, bistra sekrecija, koju pacijenti opisuju kao da im teče voda iz nosa. Pojava svraba u nosu, kao i crvenila i svraba oko očiju“, kaže doktorka Marina Subotić, internista sa KBC „Bežanijska kosa“.

Oni koji su osetili ove simptome, znaju da ambrozija nije nimalo bezazlena. Ne postoje posebne rizične grupe, a nema ni starosne granice. Javlja se i kod dece i kod odraslih.

„Naša alergološka ambulanta radi svakodnevno i to je svakako 30 pacijenata dnevno. Trenutno, najveći broj pati od respiratorne alergije na ambroziju“, navodi Subotićeva. 

„Alergijskih reakcija je bio uobičen broj. Najčešće su to bile reakcije gornjih respiratornih puteva, zbog visokih koncentracija alergena. Naročito ambrozija, koja je sada u jeku cvetanja“, objašnjava doktor Radovan Lukešević sa Instituta za majku i dete.

Ipak, postoji način, kako i sami sebi možete da pomognete u ovom peridu.

„Preporuka je da se izbegava boravak napolju, posebno na zelenim površinama. Posebno u prepodnevnim satima kada je koncentracija polena najviša. Znači, šetnje i izlaske planirati za večernje sate, idealno posle kiše“, savetuje doktorka Subotić.

Nema opuštanja, jer i oni koji do sada nisu bili alergični na ambroziju, mogu to postati, upozoravaju naučnici. Tvrde da će sa godinama, simptomi biti sve gori, zbog veće koncentracije polena i dužeg perioda cvetanja ove biljke.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара