Tinejdžerke, oprezno sa dijetama

Uprkos tome što se danas o dijeti mnogo govori, držanje dijete jedan je od većih zdravstvenih problema jer za posledicu može imati poremećaj ishrane ili, mada zvuči paradoksalno, može da podstakne gojaznost, kaže profesorka Jagoda Jorga, specijalista za ishranu. Knjigom „Dijeta za tinejdžerke“ razjašnjava dileme mladih i pomaže im kako da se brinu o svom izgledu, a da ne ugroze zdravlje.

Tinejdžerke su posebne u svakom smislu, pa i u ishrani. Kod njih postoji potreba za većim unosom nekih hranljivih materija nego kod njihovih vršnjaka, ali sa manje kalorija, zato što devojke u to doba počinju da dobijaju više masnog tkiva, a tinejdžeri više mišića, objašnjava doktorka Jagoda Jorga.

Prema njenim rečima, ne može se ignorisati trenutak kada počne da se povećava težina, ali se ne sme pribegavati brzim dijetama, koje kilograme brzo skidaju, ali ih još brže vraćaju. Nezavisno od toga da li je cilj mršavljenje ili dobijanje na težini, taj put zahteva „pametnu“ ishranu.

„Knjiga je vrlo izbalansirana između jednostavnih kriterijumima, kako sam sebi da napraviš, naravno uz pomoć roditelja kad je potrebno, kvalitetnu, dobru, pametnu ishranu, da sprečiš dobijanje u težini i da izgubiš, ponekad kad ti treba. Tu je i vrlo doziran program fizičkog vežbanja koje je jedino efikasno sredstvo za to što devojkama najviše smeta, to je neki lokalni višak, rekla bih“, objasnila je dr Jorga i naglasila da jedino fizičkim vežbama telo može da se dovede u red, da bude zategnuto, da izgleda dobro i zdravo.

Kao jedan od razloga što je napisala knjigu Dijeta za tinejdžerke, dr Jagoda Jorga navodi svoje višedecenijsko iskustvo sa devojkama, prilikom razrešavanja njihovih malih i velikih problema u vezi sa ishranom i zdravljem.

„Kad im date dobre argumente, kad im date činjenice, kad im složite nešto što one shvataju da će biti i efikasno, što njih najviše interesuje, a s druge strane i bezbedno, pa će moći da i sa roditeljima uspostave dobar pakt i da napravimo zajedničku strategiju, devojke to apsolutno dobro prihvataju“, ukazuje dr Jorga.

Autorka je napisala razumljiv i duhovit tekst koji će, kako sama kaže, prvenstveno devojkama omogućiti da naprave lični progam balansirane ishrane i vežbanja, redovnog i dugoročnog.

Uloga roditelja je nezamenljiva, ističe dr Jorga, s tim što bi roditelj trebalo da prihvati da nije savršen, da ponekad greši i da može da se menja i prilagodi zahtevima, i vremena i novih generacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи