Alkohol smanjuje uspešnost veštačke oplodnje

Parovi koji su se obratili stručnjacima za plodnost smanjuju mogućnost da postanu roditelji za čak 25 odsto ukoliko uživaju u dobroj kapljici, upozoravaju američki eksperti za veštačku oplodnju.

Rezultati nedavnog ispitivanja uticaja uzimanja alkohola na uspešnost veštačke oplodnje pokazali su da su rezultati lošiji kod žena koje su pile nekoliko čaša vina sedmično ili ako su muškarci pili pivo na dnevnom nivou, navodi se u članku objavljenom u „Gardijanu".

Lekari pri Harvardskoj medicinskoj školi u Bostonu u SAD ispitali su navike 2.574 para tokom kratkog perioda koji je prethodio tretmanu veštačke oplodnje.

Nešto više od polovine ispitanica, 56 odsto, kao i trećina ispitanika sedmično je uzimalo manje od jednog alkoholnog pića, dok je četiri odsto žena i pet odsto anketiranih muškaraca svakodnevno konzumiralo najmanje jedno piće.

Žene i muškarci koji su nedeljno pili po šest ili više čaša alkoholnog pića „znatno su umanjivali mogućnost začeća", objasnio je doktor Bruk Rosi koji je predvodio stručni tim tokom studije.

Ta količina alkohola unesenog u organizam 18 odsto je smanjivala mogućnost žena da ostanu u drugom stanju, dok je sposobnost muškaraca umanjena 14 odsto.

Efekti su bili izraženiji kod žena koje su pile belo vino i muškaraca koji su uživali u pivu, naveo je dr Rosi prezentujući rezultate istraživanja tokom godišnjeg okupljanja Američkog društva za reproduktivnu medicinu.

„Generalno, ženama je sugerisano da prestanu da uzimaju aklohol onog momenta kada pokušavaju da ostanu u drugom stanju", objasnio je dr Rosi.

Žene i muškarci koji su učestvovali u studiji bili su prosečne starosti 37 i 34 godine. Svi su bili iz Bostona ili okoline i odgovarali su na pitanja u vezi sa unosom alkohola između 1994. i 2003. godine.

Predsednik Britanskog društva za oplodnju Toni Raterford naveo je da to društvo i Nacionalni institut za zdravlje i klinička ispitivanja preporučuju ženama da tokom trudnoće uopšte ne unose alkohol.

„Veza između alkohola i začeća nalazi se u oblasti gde nema baš mnogo opipljivih dokaza. Moguće je da na parove, kod kojih je već zabeležen niži stepen plodnosti, alkohol više utiče nego na one koji nemaju takvih problema", istakao je Raterford.

„Ukoliko se pripremate za proces veštačke oplodnje, preporuka je da se odreknete alkohola u potpunosti tri meseca uoči početka tretmana", precizirao je Raterford.

U jednoj ranijoj studiji, koji je sproveo tim danskih stručnjaka Nacionalne univerzitetske bolnice u Kopenhagenu, utvrđeno je da je verovatnoća da žene ostanu u drugom stanju manja ukoliko alkohol konzumiraju umereno.

Međutim, druga istraživanja pokazala su da alkoholna pića nemaju mnogo uticaja na period koji je ženama potreban da bi zatrudnele.

Braneći rezultate istraživanja, Toni Raterford istakao je da su oni dokaz koji potvrđuje da alkohol utiče na žensko reproduktivno zdravlje, te da ukoliko žele da ostanu u drugom stanju moraju da razmisle o životnim navikama.

Jajnim ćelijama i spermatozoidima za razvoj je neophodno najmanje tri meseca, tako da je najbolje da žene prestanu da puše, unose alkohol i, ukoliko imaju višak kilograma, koriguju telesnu težinu kako bi povećale mogućnost da ostanu u drugom stanju, precizirao je Raterford.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво