Polovina roditelja u Britaniji daje alkohol četrnaestogodišnjacima

Ispitivanje kompanije "Churchill Home Insurance" koje je uključilo hiljadu roditelja pokazuje da polovina roditelja dopušta deci uzrasta od 14 godina da konzumira alkohol, dok 34 odsto ispitanika koristi piće kao nagradu za dobro ponašanje.

Alkohol kod kuće nije nezakonit za decu uzrasta od pet i više godina, ali britanska vlada ističe da su deca mlađa od 14 godina koja piju u riziku od zdravstvenih oboljenja. Zašto onda mnogi roditelji to dozvoljavaju?

Roditeljski nadzor

Ana Atkins je majka petoro dece i autor knjige Odgajanje dece za zabavu: Verujte svojim instinktima i uživajte u deci. Ona svom detetu od osme godine povremeno daje gutljaje vina, omogućavajući ćerki da izgradi čulo ukusa. Njena ćerka sada ima 13, a dozvoljeno je malo vina „ako slave“. Atkinsonova smatra da je pravi pristup „ono što roditelji procene“.

„Naravno da je alarmantno da roditelji daju alkohol kao mito za dobro ponašanje, ali to bi moglo da znači svašta. To bi moglo da znači: 'Prošao si ispite, hajde da otvorimo flašu Proseka'. Detinjstvo bez alkohola je u redu, ali alkohol je dobar za nas kada se konzumira ispravno. Ali, moramo priznati da je alkohol veliki problem u našem društvu.“

Heder Viterington, 47-godišnja socijalna radnica prvi put je probala alkohol sa 10 godina: „Moja porodica je iz Irske, tako da je to u našoj kulturi. Sećam se porodičnih okupljanja kada sam imala 10 godina, ljudi su me zadirkivali da uzmem brendi, očekujući da kažem ne. Ali moj tata bi onda rekao 'Da, popiće jedan' i dao bi mi martini i limunadu umesto toga“.

Heder kaže da ima tri člana porodice koji su imali problema sa alkoholom i da je bila podstaknuta da ne sledi njihov primer, dodajući da njen suprug Ričard i ona dozvoljavaju svom 15-godišnjem sinu Kejlemu da pije gutljaje piva i vina od 10. godine.

Danas Kejlem deli flašu piva sa ocem, dok gledaju fudbal ili peku roštilj.

„On je sada zreliji u vezi sa alkoholom, za razliku od njegovih drugova. Sve vidi kao oni, s tim da deca koja nisu pila kada su bila mlađa sada traže da probaju novo piće i da se napiju“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво