Sat vremena u kadi sagori više kalorija od pola sata pešačenja

U nedavno sprovedenom istraživanju naučnici su dokazali da kilogrami mogu otići uz pomoć vrelih kupki – rezultati studije Univerziteta u Lafboru i Lesteru pokazuju da kupanje u vreloj vodi sagoreva 126 kalorija po satu, što je ekvivalentno pešačenju od 25-30 minuta.

Сат времена у кади сагори више калорија од пола сата пешачења Сат времена у кади сагори више калорија од пола сата пешачења

Veruje se da pasivno zagrevanje, kao što je kupanje, povećava stopu sagorevanja kalorija. Dr Stiv Folkner i tim Univerziteta u Lafboru i Lesteru došli su do iznenađujućeg otkrića kada su istraživali alternative u kontrolisanju dijabetesa tipa 2.

U studiji su uporedili šta se dešava tokom vrele kupke, tokom istog perioda vremena vožnje bicikla, a otkrili su da je manje naporna aktivnost imala iznenađujuće prednosti – sat vremena u kadi bilo je efikasnije u snižavanju nivoa šećera u krvi nego vožnja bicikla.

U eksperimentu je učestvovalo 10 muškaraca, u lošoj fizičkoj formi, koji su se kupali u vodi od 40 stepeni Celzijusovih dok su nosili monitor glukoze, kako bi se snimile promene šećera u krvi tokom naredna 24 sata.

Isti učesnici drugog dana su vozili bicikle intenzitetom koji je povećao njihovu telesnu temperaturu za jedan stepen.

„Otkrili smo da su učesnici nakon kupanja u proseku imali 10 odsto niži nivo glukoze u odnosu na to kada su vežbali, što je bilo potpuno neočekivano. Porast šećera u krvi nakon obroka je jedan od markera rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, pa bi održavanje niskog nivoa šećera bilo dobro za naše zdravlje“, ističe dr Folkner.

Dokazano je da su učesnici, zapravo, sagoreli više od 100 kalorija dok su ležali, ne radeći ništa. Istraživanje pokazuje da toplota može da poveća stopu sagorevanja kalorija i smanji šećer u krvi posle jela. Istraživači se nadaju da će otkriće pomoći u kontroli telesne težine i eventualno poboljšati kontrolisanje šećera u krvi.

Dr Fokner je dodao: „Mislimo da je razlog gubljenja kalorija taj što kupanje podstiče oslobađanje proteina toplotnog šoka, koji može pomoći da se snizi nivo šećera u krvi. Međutim, iako su nalazi interesantni, mi bismo uvek podsticali fizičku aktivnost i vežbanje kao najbolji način za održavanje dobrog zdravlja“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара