Posledice dugotrajne terapije protiv upale creva

Francuski eksperti upozoravaju na povećan rizik od oboljevanja od raka posle uzimanja lekova koji ometaju imunološki sistem u okviru terapije protiv upale creva. Veća štetnost od korisnosti „tiopurina" utvrđena je kod starijih osoba, koje su veoma dugo uzimale tu vrstu medikamenata.

Neki lekovi koji se koriste za lečenje upale creva povećavaju rizik od vrsta raka koje se mogu dovesti u vezu sa virusnim infekcijama, upozoravaju francuski stručnjaci iz pariske bolnice Sent Antoan.

Imunosupresivi na bazi „tiopurina", to jest lekovi koji ometaju imunološki sistem, redovno se koriste za lečenje upale creva, ali njihova upotreba može da ima i neželjene posledice.

Loran Božri i njegove kolege iz pomenute bolnice proučili su slučajeve 19.000 obolelih od zapaljenskih bolesti creva.

U studiji, koju prenosi agencija Rojters, navodi se da je oko 30 odsto posmatranih pacijenata uzimalo „tiopurine", 14 odsto je prestalo da ih uzima, dok ih 56 odsto nije nikad uzimalo.

Posle gotovo trogodišnjeg praćenja među njima su utvrđena 23 slučaja limfoma, od kojih je jedan bio slučaj Hodžkinsovog limfoma, a 22 Non-Hodžkinsovog limfoma.

Ustanovljeno je da su pacijenti koji su uzimali „tiopurine", kao što su „imuran" firme „Glakso Smit Klajn" i srodni generički lekovi, bili izloženi preko pet puta većem riziku da obole od limfoma od onih koji nikad nisu uzimali te medikamente.

Međutim, kod mlađih pacijenata, koji su uzimali „tiopurine" tokom desetak godina, rizik od limfoma se pokazao dosta niskim - ispod jednog procenta - što s obzirom na korisne efekte ovih lekova ne dovodi u pitanje opravdanost njihovog uzimanja.

Veća štetnost od korisnosti „tiopurina" utvrđena je samo u kategoriji starijih osoba obolelih od inflamatorne bolesti creva, koje su veoma dugo uzimale tu vrstu medikamenata.

Stručnjaci ističu da su u svakom slučaju neophodna dodatna istraživanja, kojima bi se procenio rizik od pomenutih lekova, a da bi lekari trebalo da budu oprezni kod dugotrajnog prepisivanja „tiopurina".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво