Zbog letnjih temperatura povećan broj ugrađenih stentova

Umesto boravka u prirodi, mnogi su ovih dana potražili pomoć lekara. Razlog su nagle vremenske promene, zbog kojih mnogima srce ubrzano kuca, a bol se širi u grudnom košu. Zbog takvih tegoba u julu su kardiolozi Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“ ugradili 180 stentova, dvostruko više nego u istom periodu prošle godine. Ugradnju stenta, ove godine olakšava i nova metoda.

Poput mnogih koji dožive infarkt i Lazar Babić osetio je jak, razarajući bol u grudima. To je pre desetak dana bio signal da mora hitno da ode do bolnice.

„Tri puta sam osetio izuzetno jake bolove. S tim što je prvi bol bio najjači, ali je najkraće trajao. Bol je bio u predelu grudi, kao kocka. Znoj i bol. Blizu nesvesti sam bio“, kaže Lazar Babić.

Zahvaljujući brzoj reakciji lekara i savremenim metodama lečenja, Lazar danas govori, hoda, vežba sa fizioterapeutima i oseća se dobro.

„Svaki dan je sve bolje i bolje, posle trećeg dana, kako kaže moj drugar, dva, tri basketa sam mogao da odigram“, ističe Lazar Babić.

Ugrađen mu je stent metodom optičke koherentne tomografije, a pomoću ovog vlakna lekari su mogli da vide kako izgleda njegov krvni sud iznutra. Ovu metodu kardiolozi sa Bežanijske kose rade u saradnji sa kolegama iz Kliničkog centra Srbije.

„Optička koherentna tomografija je optička invazivna vizualnizaciona metoda koja se sastoji od jednog optičkog vlakna, koji se uvodi preko žice. To je standardna procedura u interventnoj kardiologiji i služi da se iznutra izvrši vizualizacija samog zida krvnog suda i samog implantiranog stenta. Sagledavanjem načina na koji je stent implantiran možemo da predupredimo određeni broj komplikacija, koje se u svakodnevnoj praksi dešavaju“, objašnjava doktor Saša Hinić, načelnik kardiologije KBC „Bežanijska kosa“.

Za pet meseci, na taj način operisali su 10 pacijenata.

„Ovo je jedna nadogadnja koja treba da omogući tim bolesnicima da imaju manje komplikacija i da pre odu kući. Sve one bolesnike koje smo lečili ovom metodom smo uspešno lečili“, kaže Hinić.

Godišnje u Srbiji oko 30.000 ljudi doživi srčani udar. Svaki drugi pacijent zahteva hitnu intervenciju na krvnim sudovima. Zabrinjavajuće je da je sve više i mladih sa ovim tegobama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво