Pobuna protiv vakcine u Nemačkoj

Nadležni u Nemačkom društvu za opštu i porodičnu medicinu preporučili lekarima da ne daju vakcine protiv virusa gripa H1N1, naročito ne trudnicama i deci, jer je rizik veći od koristi, prenosi nemačka štampa.

Pred početak masovne vakcinacije, u tekstu „Pobuna protiv vakcine", nedeljnik „Špigel" ističe da lekari i farmakolozi upozoravaju od riskantnih dodatnih supstanci koje one sadrže.

Predsednik Nemačkog društva za opštu i porodičnu medicinu Mihael Kohen preporučio je lekarima da ne daju vakcine protiv novog virusa gripa A(H1N1), naročito ne trudnicama i deci, jer je rizik veći od koristi.

Kritičari strahuju da farmaceutska industrija namerno sprovodi ogroman farmakološki eksperiment, prenosi „Dojče vele" pisanje „Špigla".

Savezna vlada, ministarstva i službenici višeg ranga dobiće vakcinu, koja se razlikuje od one, koja je naručena za obične građane u Nemačkoj.

Njihova vakcina se bolje podnosi, nema neželjnih sporednih dejstava jer nema bustera, to jest supstanci koje pojačavaju dejstvo vakcine, a ni konzervansa.

List „Velt" komentariše da to sigurno nije ohrabrujuća vest za građanstvo, koje i onako nije sigurno da li da se vakciniše ili ne.

To je opasan signal koji nam otkriva da u zemlji postoje dve klase. To nas podseća na Orvelovu „Životinjsku farmu" mesto gde su svi jednaki... samo neki malo više.

Jasna poruka

Pogubno je to što je naručeno 200.000 vakcina za izabrane, najviše službenike. Tako građani neće poverovati, mada ih u to stalno uveravaju, da je vakcina protiv novog gripa koju treba da prime bezazlena.

I onako je zbog sumnji u vakcinu, samo četvrtina stanovništva uopšte izrazila želju da se vakciniše.

Sada je poruka jasna - ta vakcina uopšte nije tako bezazlena i zbog toga će ljudi, važni za zemlju, dobiti drugačiju, bolju vakcinu, piše „Velt".

Interesantno je da su i službenici u „Paul Erlih institutu", koji su odobrili masovnu upotrebu vakcine, na listi onih koji će dobiti drugačiju bolju vakcinu.

Predsedavajući komisije za lekove udruženja nemačkih lekara Volf-Diter Ludvig ocenio je da je to skandalozno i da je čitava kampanja oko masovnog vakcinisanja „nesrećna stvar".

"Koristi od masovnog vakcinisanja su neizvesne, a problemi su svakako prisutni. Zdravstvo u Nemačkoj je palo pod uticaj farmaceutskih koncerna koji žele samo da zarade pare", istakao je Ludvig.

Osim toga, pošto vakcina koja je predviđena za masovno vakcinisanje nije testirana na trudnicama i one će morati da prime bolju vakcinu.

Nadležni državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Nemačke Klaus Teo Šreder potvrdio je da se vode razgovori sa proizvođačima vakcina, ali i sa ministarstvima zdravlja u Francuskoj i SAD, da se vakcine bez pojačivača nabave i za trudnice.

Lekari opšte prakse i dečiji lekari kritikuju kampanju za masovno vakcinisanje. Volfram Hartman, predsednik udruženja pedijatara, optužio je Vladu da je dala naučno pogrešne izjave.

Vakcina nije testirana na trudnicama, niti na deci mlađoj od tri godine, zbog toga je rizik suviše veliki. Deca imaju imuni sistem koji je sklon preteranim reakcijama, a upravo to mogu da izazovu takozvani pojačivači sadržani u vakcini predviđenoj za masovnu upotrebu, upozorili su nemački pedijatri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво