Šta piti tokom leta

Leto je zvanično počelo i tropske vrućine polako postaju svakodnevnica. Kako je opšte poznato, hidratacija je veoma važna kada su visoke temperature, zbog čega otkrivamo koja pića je najbolje konzumirati tokom letnjih dana i večeri.

Stručnjaci ujutru preporučuju zeleni čaj ili prokuvanu, pa ohlađenu vodu, u koju se može dodati nekoliko kapi limuna ili grejpfruta.

U toku doručka bi bilo dobro nastaviti sa nekim čajem ili sveže ceđenim sokom. Jogurt ili kefir su mlečni napici koji rashlađuju organizam i zato su leti posebno preporučljivi.

Lasi, napitak koji se pije u daleko toplijim krajevima i koji je poreklom iz Indije je mešavina jogurta i vode u koju može da se doda sveža nana ili neki drugi začin. Idealan je za letnji period, a inače se preporučuje uz ručak, da poboljša probavu. Ulogu „unutrašnje klime“ imaju i sokovi od južnog voća.

Kao napitak za osobe koje su fizički aktivnije, a kao kompletan doručak za one koji se manje kreću, može da bude šejk od banane ili drugog svežeg sezonskog voća, urme ili malo meda ili javorovog sirupa, nekog lista zelene salate ili drugog zeleniša i jogurta, vode ili biljnog mleka.

Voda sa nekoliko kolutova limuna i svežim listićima nane je napitak za ceo dan jer osvežava i podiže energiju. Sveže ceđeni sok od narandže ili limuna pomešan sa gaziranom vodom – iznenađujuće osvežavajuće kada ste umorni od vrućine.

Za popodnevni predah bi čaj od nane ili crni čaj sa listićima nane bili topla preporuka.

Ledeni čaj spremljen u kućnoj varijanti uvek je dobar izbor – ohlađeni čaj po želji, zaslađen sa malo meda, uz krišku limuna ili breskve, listićima sveže nane i kojom kockicom leda.

Ipak, ne treba da šokirate želudac previše rashlađenim napicima jer ne prijaju organizmu u velikim količinama. Ledeno, kao ni vrelo, nije poželjno jer donosi trenutno olakšanje, a zatim nastupa osećaj umora, preznojavanje, a mogu se javiti i stomačne tegobe.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво