Rak prostate, pomerena granica oboljevanja

Rak prostate je jedna od najčešćih bolesti muškog pola. Iako od nje uglavnom oboljevaju stariji, zabrinjava podatak da se starosna granica pomerila, pa su na udaru i mlađi muškarci. Zato su, kao i za sve, i za ovaj karcinom, preventivni pregledi od presudnog značaja za zdravlje, poručeno je na međunarodnom Kongresu urologa održanog u Budvi.

Karcinom prostate, nažalost, više nije retkost. Svake godine u Srbiji ovu dijagnozu, dobije oko 2 400 muškaraca.

„Bolesti prostate od strane Svetske zdravstvene organizacije proglašene su za bolesti kojima treba posvetiti specijalnu pažnju u trećem milenijumu, a sama definicija kaže da je ekstremna ekspanzija“, kaže dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju na Kliničkom centru Srbije.

I u regionu raste broj obolelih od karcinoma prostate. Na udaru su sve češće i mlađi muškarci.

„Na našoj klinici uradimo svakog dana jednu ili dve operacije radikalne prostektomije, to su operacije kojima hirurški pokušavamo da odstranimo kancer prostate“, objašnjava dr Mustafa Hiroš, urolog iz Sarajeva.

„Situacija u Crnoj Gori manje, više je kao svuda u svetu - u porastu. Mlađa populacija je u faktoru rizika, pa i imamo veliki broj mlađih od 50 godina koji obolevaju“, navodi dr Dragoljub Perović predsednik Udruženja urologa iz Crne Gore.

Bolest se može držati pod kontrolom, ako otkrije na vreme - stav je urologa iz celog regiona.

„Devedesetih godina karcinom koji metastazirao rezultirao je smrću u 40 odsto kada se postavi dijagnoza, a danas 10 odsto. Danas može hirurški i radiološki da se leči“, ističe urolog dr Sava Mićić.

Kako se medicina razvijala, a hirurše tehnike usavršavale - pružena je nada i najtežim pacijentima. U Univerzitetskoj klinici u Insbruku, svake godine operišu oko 300 najtežih pacijenata. Na čelu tima je hirurg Jasmin Bektić.

„Kod pacijenata koji imaju uznapredovali i metastazirani oblik, postoje dobre mogućnosti i radikalna prostektomija postaje modalitet lečenja“, ističe urolog dr Jasmin Bektić iz Austrije.

Ono što posebno brine sve urologe u regionu, jeste podatak da se mnogi muškarci obrate lekaru tek kada bolest uzme maha. Stid i strah su razlozi zbog kojih su nemarni prema sopstvenom zdravlju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво