Kontracepcija i predrasude

Više od polovine mladih u Srbiji nema dovoljno informacija o savremenoj kontracepciji, a stručnjaci kažu da su za to krive predrasude. Tek svaka peta žena, koja je u stabilnoj vezi ili braku, koristi kontracepciju.

Stručnjaci kažu da su predrasude krive što u Srbiji biše od polovine mladih nema dovoljno informacija o savremenoj kontracepciji.

Međutim, i oni koji koriste antibebi pilule, kondome ili spiralu, najčešće to rade bez konsultacije s lekarom.

U Srbiji tek svaka peta žena, koja je u stabilnoj vezi ili braku, koristi kontracepciju.

Istraživanja pokazuju da se, nažalost, ona retko koristi u periodu kada bi trebalo da počne briga o očuvanju zdravlja žene, a to je pre rođenja prvog deteta. Samo šest odsto devojaka koristi antibebi pilule, kondome ili spiralu.

Koliko se malo koristi kontracepcija pokazuje i podatak da pilule, na primer, u Nemačkoj koristi 46 odsto žena, dok ih je u Srbiji koristi manje od tri odsto.

Odgovor na pitanje zašto za razliku od evropskih, srpske žene ne koriste kontracepciju krije se i u predrasudama.

Jedan od najčešćih strahova odnosi se na pilule za kontracepciju, odnosno rašireno uverenje da izazivaju hormonske poremećaje koji dovode do gojaznosti, maljavosti, povećavaju rizik od raka dojke.

Predsednica Udruženja za očuvanje reproduktivnog zdravlja dr Ana Mitrović kaže da nije tačno da pilule imaju ta neželjena dejstva i da se pilule često daju u terapijske svrhe da spreče maljavost ili da je ublaže.

Doktorka je naglasila da se kontinuirana upotreba pilula od pet godina ne može dovesti u vezu sa karcinomom dojke, kako se često pretpostavlja.

Mnoge žene koje nisu rađale ne koriste ni spiralu, jer smatraju da može da dovede do steriliteta.

Dr Mitrović je istakla da spirala ne dovodi do steriliteta, već da je njena uloga da ga spreči, međutim, po njenim rečima, trebalo bi izabrati ciljnu grupu kojoj je spirala kao metod kontracepcije potrebna.

Svaka žena je svet za sebe i zato se ne preporučuje uzimanje kontraceptivnih sredstava na svoju ruku, već samo uz konsultaciju sa ginekologom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара