Kako što brže do ravnog stomaka

Ne treba da paničite ako ne možete da zakopčate omiljene pantalone pred leto – stručnjaci ističu da je često reč o stomačnoj nadutosti, koja je uzrokovana vodom i gasovima, a ne o višku kilograma. Britanska nutricionistkinja dr Merilin Glenvil otkriva na koji način se brzo može ukloniti nadutost.

Како што брже до равног стомака Како што брже до равног стомака

Unosite više vode

Kao što je odavno poznato, ljudsko telo je 70 odsto sačinjeno od vode. Iako možda smatramo da bismo smanjili nadutost stomaka time što ne bismo unosili mnogo vode, to je potpuno netačno. Dr Glenvil, autorka knjige Natural Alternatives to Sugar (Prirodne alternative šećeru), ističe da većina ljudi čak ni ne unosi dovoljno tečnosti.

„Većina nas ne pije dovoljno tečnosti, a ironično, žene koje pate od zadržavanja vode imaju tendenciju da ograniče unos tečnosti, misleći da ako je manje piju, manje će njihova tela zadržavati vodu. U stvari, istina je sasvim suprotna. Ako ograničite unos tečnosti, vaše telo će pokušati da nadoknadi i zadrži tečnost, a to može da izazove nadutost.“

Pažljivo birajte voće i povrće

Iako je generalno sve povrće dobro za organizam, ipak bi trebalo pametno kupovati na pijaci ili u supermarketu.

„Brokoli, karfiol i kupus mogu da izazovu nadimanje i gasove. Za neke ljude, to povrće se ne vari u potpunosti u tankom crevu, često zbog nedostatka enzima. To znači da, kada stignu do debelog creva, bakterije u tom delu mogu da izazovu gasove i nadimanje dok se hrana vari.“

Što se voća tiče, šljive mogu da izazovu probleme i nadimanja jer su prepune šećernih alkohola, koji fermentišu i izazivaju gasove.

Smanjite unos mlečnih proizvoda

Čak i ako ste veliki ljubitelj mlečnih proizvoda, smanjenje njihovog konzumiranja je jednostavan način da se rešite nadutosti.

„Neke osobe ne proizvode enzim laktaze koji pomaže da se razloži laktoza, odnosno šećer koji se nalazi u mleku. Nama je neophodan taj enzim u telu kako bi se razbila laktoza, koja  inače fermentiše u crevima i izaziva bol, gasove i nadutost.“

Ograničite začine

Ako ste ljubitelj karija, izaberite blažu verziju tog začina u ishrani. Jače začine bi trebalo izbegavati ukoliko pokušavate da zaustavite nadimanje.

Neka začinjena hrana može da stimuliše oslobađanje želudačne kiseline, što može da izazove iritaciju i fermentaciju u probavnom sistemu.

Unosite više vlakana

Vlakna su od suštinskog značaja za zdrav sistem za varenje i imaju blagotvorno dejstvo na creva, kao i na ostatak tela.

„Vlakna takođe sprečavaju da hrana istruli u vašem telu, što može da dovede do simptoma poput nadimanja“, ističe dr Merilin.

Dakle, opremite se zalihama žitarica koje su pune vlakana, kao i pečurkama i slatkim krompirom.

Pravilno žvaćite hranu

Pokušajte da žvaćete svaki zalogaj dok hrana ne bude potpuno samlevena – ne samo da će to osigurati pravilno varenje hrane, već ćete i jesti sporije.

Kada više vremena žvaćemo hranu, postajemo sitiji i teže se prejedamo.

Izbegavajte velike obroke

Jedite manje, ali češće. Obilni obroci povećavaju osećaj sitosti ali je time veća verovatnoća da ćemo uneti više kalorija.

Umesto da jedete tri velika obroka dnevno, pokušajte da rasporedite u toku dana četiri do šest manjih obroka.

Ne žvaćite žvake

Žvake mogu da dovedu do gutanja vazduha, što izaziva nadutost. Dr Merilin ističe da žvake mogu da stimulišu digestivne enzime da očekuju hranu, što može da izazove glad.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво