Lekari: Antibiotike koristiti samo kad je neophodno

Srbija je među vodećim zemljama po upotrebi antibiotika, a za tom vrstom terapije poseže se čak i kod običnih prehlada. Antibiotici na recept izdaju se pet puta više nego u Holandiji i dvostruko više nego u Nemačkoj. Osim poruke da antibiotike treba koristiti samo kada zaista pomažu, važno je ojačati organizam jer istraživanja pokazuju da se kod lekara ide sve češće, upravo zbog oslabljenog imuniteta.

U predškolskom i školskom uzrastu deca godišnje imaju od pet do sedam prehlada, odrasli do pet. Gotovo da nema osobe oko nas koja nije alergična na nešto, a raste broj i onih sa astmom. Zbog loših navika, nedostatka fizičke aktivnosti i nedovoljno redovnog sna, a povećanja stresa, svakom od nas je imunitet bar jednom bio oslabljen. Stručnjaci upozoravaju da postajemo sve neotporniji.

„Kada su u pitanju alergije i infekcije, nažalost, podaci su alarmantni, ne radi se o 10, 15 odsto, nego se radi o nečemu što se povećalo dva, tri, četiri puta. To je danak tom načinu života sa starom teorijom: 'Šta rade deca na fudbalskom terenu - traže vajrles signal'. Nema zamene za zdravu hranu, bavljenje fizičkom aktivnošću i redovan san“, kaže dr Goran Vukomanović sa Univerzitetske dečje klinika u Tiršovoj.

„Mnogo sam stariji od kolega, ali kada sam išao u školu, od 1.000 dece možda je samo jedno imalo astmu ili alergiju. Danas je taj problem toliko rasprostranjen da svako četvrto dete pije lekove protiv alergije“, istakao je profesor Univerziteta u Edinburgu, dr Pol Klejton.

O značaju imuniteta i kako da ga ojačamo slušamo svakodnevno. Treba jesti više voća i povrća, vitamina i minerala, promeniti način života, ostaviti cigarete. Ali, koliko je osoba čulo za beta glukan? Učesnici prvog međunarodnog simpozijuma o beta glukanima poručuju da je nezamenljiv u jačanju imuniteta.

„Do sredine prošlog veka beta glukan bio je deo naše svakodnevne ishrane. Nekada smo ga imali dovoljno i bili smo zdraviji. Ima ga u mnogim namirnicama – ribi, pečurkama, kvascu. Zbog zagađenosti životne sredine i prerade namirnica taj važan sastojak se gubi, iako su to prirodni lekovi. Sada se o njemu ponovo govori jer smo sve bolesniji i važno je da ga koristimo kao dodatak ishrani“, naglasio dr Klejton.

Gost Beograda, koji o tome govori i na Bi-Bi-Siju koji ga je angažovao, kaže da je od neselektivnog davanja antibiotika mnogo efikasnije jačati imunitet jer, što je organizam jači, lakše će se izboriti sa virusnim i bakterijskim infekcijama, ali i najtežim bolestima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво