Po upotrebi antibiotika Srbija među vodećima u Evropi

Za antibiotskom terapijom poseže se čak i kada su obične infekcije i prehlade u pitanju zbog čega je Srbija među vodećim zemljama u Evropi po propisivanju antibiotika deci, ali i odraslima.

По употреби антибиотика Србија међу водећима у Европи По употреби антибиотика Србија међу водећима у Европи

Nedavno sprovedena istraživanja pokazala su da se antibiotici u našoj zemlju skoro pet puta više propisuju nego u Holandiji, četiri puta više nego u Švedskoj, dva i po puta češće nego u Velikoj Britaniji i duplo više nego u Nemačkoj.

Britanski profesor Pol Klejton, koji je u poseti Srbiji, kaže da je mnogo efikasnije od neselektivnog davanja antibiotika jačati imunitet, jer što je organizam jači i otporniji lakše će se izboriti sa raznim virusnim i bakterijskim infekcijama, ali i alergijama koje su danas sve češće.

Prema njegovim rečima, u jačanju imuniteta važni su beta glukani, koji su u prošlosti bili deo naše svakodnevne ishrane, dok se danas slika promenila.

Ta važna materija zastupljena je u kvascu, ali je dosta ima i u zidovima svih vrsta pečuraka.

„Vino i pivo koje smo ranije pili nisu bili filtrirani, sada mogu duže da stoje, ali nema važnog beta glukana u njima", objašnjava Klejton i dodaje da se u hlebu i raznim pecivima danas koristi mnogo manje kvasca, tako da smo i u tim namirnicama uskraćeni za aktivne sastojke koji su važni za jačanje imuniteta.

Prirodni lekovi, nastavlja Klejton, koji sadrže beta glukan prava su alternativa za farmaceutske lekove.

„Pošto su beta glukani od pedesetih godina na ovamo na razne načine uklonjeni iz ishrane, treba ih unositi kao dodatke ishrani. Najefikasniji su 1-3,1-6 beta glukani koji se generišu iz ćelijskog zida kvasca", objasnio je Klejton.

Prof. dr Jovica Milovanović iz Klinike za otorinolaringologiju Kliničkog centra Srbije kaže da su istraživanja pokazala da deca predškolskog i školskog uzrasta danas imaju pet do sedam prehlada godišnje, a odrasli četiri do šest godišnje.

„Razlog za odlazak kod lekara kod svakog petog deteta bio je zapaljenje krajnika", rekao je Milovanović novinarima pred početak simpozijuma o jačanju imuniteta kod ljudi i značaju beta glukana.

Jačanje imuniteta, kako kaže, način je da se bude korak ispred bolesti i da se spreče česte infekcije.

Doktor Univerzitetske dečje klinike Goran Vukomanović naglasio je da je danas za roditelje postala skoro nemoguća misija da dete bude zdravo mesec ili dva bez ikakve prehlade.

Vukomanović podseća da se organizam može jačati redovnom i zdravom ishranom, zatim da je važna fizička aktivnost, dobar san, kao i unošenje vitamina i minerala u dovoljnim količinama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво