Hrana za miran san

Uprkos duboko ukorenjenom mišljenju da će šolja toplog mleka pred odlazak na počinak pospešiti dobar san, stručnjaci tvrde da je upravo suprotno - proteini iz mleka povećavaju budnost. Umesto mleka stručnjaci preporučuju kokice, čašu vina ili soka od višnje.

Mlečni proteini povećavaju nivo budnosti, a  čak i male količine masnoće usporiće varenje što će dodatno opteretiti organizam u vreme kada bi trebalo da se odmara, što može biti uzrok beskonačnog prevrtanja po krevetu, tvrde stručnjaci.

Ništa ne otežava padanje u san kao što to čini svest o tome koliko je važno zaspati. Tako da kada je čovek pod pritiskom hrana može biti koristan saveznik kako bi što pre dospeo u carstvo snova.

Prema rečima nutricionista, neke namirnice utiču na pojačano lučenje materija u organizmu koje opuštaju nerve, i iz neverovatnih brzina dovode u normalu rad mozga.

Nemasne kokice tridesetak minuta pre odlaska u krevet, osim što će prijati nepcima onih koji ih vole, omogućiće miran san.

Ugljeni hidrati iz kokica indukovaće proizvodnju serotonina, supstance koja čini da smo opušteniji. Naravno, samo ukoliko su pripremljene bez kaloričnih preliva jer masnoće usporavaju lučenje serotonina, ali i sam proces varenja.

Oko dva decilitra nezaslađenog soka od višnje obezbediće dovoljnu količinu ugljenih hidrata koji podstiču lučenje serotonina, a kako bi se izbeglo razbuđujuće dejstvo voćnog šećera, najbolje vreme za konzumaciju je oko 60 minuta pre spavanja.

Hormon melatonin reguliše cikluse perioda budnog stanja i sna, ali stres i uzbuđenje mogu poremetiti njegovo oslobađanje.

Ovsene pahuljice ili kaša sa seckanom bananom vratiće mozak „u normalu" zahvaljujući kombinaciji ugljenih hidrata iz žitarica i melatonina kojim je bogato to voće.

Stres „razbija" san

Slovački stručnjaci ispitivali su dejstvo aminokiselina lizina i arginina.

Lizin je esencijalna aminokiselina, a nalazi se u žitaricama, mahunarkama i ribi. Ljudski organizam može da sintetizuje arginin zavisno od stepena razvitka i zdravstvenog stanja osobe, a nalazi se u čokoladi, mesu mlečnim proizvodima i semenkama.

Ova aminokiselina ima važnu ulogu pri deobi ćelija, lučenju hormona, zarastanju rana, kao i imunološku ulogu.

Dajući ispitanicima tri grama lizina, istu količinu arginina ili placebo, slovački eksperti želeli su da utvrde njihovu sposobnost da održe govor.

Nivo hormona stresa u krvi otkrio je da su članovi grupe koja je dobila aminokiseline bili dvostruko manje uzbuđeni tokom i posle izlaganja u odnosu na ispitanike iz kontrolne grupe koji su uzimali placebo.

Jogurt je jedan od najvećih izvora lizina, a koštunjavo voće obiluje argininom.

Budući da te namirnice sadrže proteine koji utiču na poboljšanu koncentraciju i smanjuju nivo hormona stresa, preporučljivo je jogurt i šaku badema, oraha, lešnika ili nekog drugog koštunjavog voća pojesti sredinom dana ili najkasnije nekoliko sati pre odlaska u krevet.

Najbolje bi bilo, ukoliko je moguće, uzeti tu kombinaciju uoči stresnog sastanka, kako bi se do večeri smanjio nivo hormona stresa, a time i broj ponovnog preživljavanja stresne situacije u mislima nakon odlaska na počinak.

Još jedna esencijalna aminokiselina, što znači da se ne sintetiše u organizmu, triptofan utiče na stvaranje povoljnih uslova za miran san.

Jedan od najboljih prirodnih izvora triptofana je seme susama, te je dovoljna manja količina ovih semenki i odmor je zagarantovan.

Perece, vino, susam i vitamin C

Nemasne i manje slane perece su dobar izvor ugljenih hidrata koji će delovati poput pilule za spavanje, a neće se odraziti na liniju.

Stručnjaci Univerziteta u Torontu poručuju da je za dobar san dobro popiti jednu čašu vina pre spavanja.

Ta količina vina utiče na opuštanje i blago širenje krvnih sudova, što znači niži krvni pritisak i sporiji puls.

Međutim, veće količine od navedenih imaju suprotan efekat, te treba biti veoma obazriv sa ovim „sredstvom za uspavljivanje".

Proučavajući dejstvo vitamina C, istraživači Univerziteta u Alabami davali su laboratorijskim miševima dva puta dnevno dozu od 200 miligrama tog vitamina.

Ustanovili su da je gotovo potpuno zaustavljeno lučenje kortizola, hormona koji se oslobađa u stresnim situacijama.

Kao jedan od najboljih izvora vitamina C, obična crvena paprika babura stvoriće savršene uslove za mirnu noć.

Osim hrane, dobar preduslov za čvrst san je i fizička aktivnost u jutarnjim časovima.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи