Izraelski naučnici razvili bionički flaster za srčane probleme

Istraživači su razvili flaster odštampan pomoću tri-de tehnologije koji sadrži živo srčano tkivo stvoreno u laboratoriji i nano elektroniku.

„Uloga elektronike je da prati funkciju tkiva i da ga aktivira kada je potrebno“, kaže Tal Dvir sa Univerziteta u Tel Avivu.

Osim smanjenja potrebe za lekovima, taj aparat mogao bi da učini mogućim da se srčano tkivo regenerišše taložženjem ćelija u ošštećenom delu srca.

Aparat bi mogao da obavesti lekara na daljinu o pacijentovom stanju, prenosi Glas Amerike.

„Pacijent se nalazi u svojoj kući i ne oseća se dobro, a lekar odmah možže da vidi stanje srca na svom računaru i možže daljinski da aktivira srce, možže da pružži elektrostimulaciju, možže da ubrizga lekove“, objaššnjava Dvir.

Za srce koje je trajno ošštećeno zbog bolesti ili srčanog napada, flaster možže da postane alternativa transplantaciji srca, a možže da vodi i do novih, većih otkrića.

„Trudimo se da odšštampamo u tri-de tehnologiji čitav organ, celo srce sa ugrađenom elektronikom. I verujem da će u budućnosti, za 10 do 20 godina, biti takvih bioničkih organa na tržžišštu ili u bolnicama za transplantaciju“, dodaje Dvir.

Srčani flaster tek treba da bude testiran, a moglo bi proći mnogo godina pre nego ššto bude dostupan.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи