Ne preterujte sa mrsnim zalogajima posle posta

Za Uskrs će svaka domaćica pripremiti svoje najlepše specijalitete, jer dočekuje najdraže goste. Međutim, oni koji su proteklih mesec i po dana postili, morali bi da se uzdrže od neumerenog unošenja masne, pikantne hrane, poručuju lekari. Da li je post zdrav, pitanje je koje postavljaju mnogi koji se odluče na ovakvo čišćenje organizma. Lekari tvrde da jeste, ali samo ako ga nadgleda stručno lice.

Prestajete da jedete određene namirnice na određeno vreme iz duhovnih razloga, ali i da telu pružite priliku da se regeneriše. Organi dobijaju zasluženi odmor. Ubrzava se topljenje masnih naslaga, a post, pokazuju istraživanja, pozitivno deluje i na naš um.

Specijalista ishrane zdravih i bolesnih, mr Veroslava Stanković, post predstavlja ishranu u kojoj su zastupljene namirnice biljnog porekla i jedina namirnica životinjskog porekla jeste riba.

„Post pospešuje naša creva da ubrzano rade i da izbacuje toksine i dovodi do razmnožavanja naše crevne flore i ona je veoma značajna u prevenciji, kako karcinoma, tako i podizanja imuniteta i sprečavanja nastanka gojaznosti“, objasnila je Stankovićeva.

Odricanje od nekih namirnica jeste i način da se izbace toksini, ali ovakvo čišćenje organizama nije efikasno, ako se izvodi na svoju ruku i bez saveta stručnjaka.

„Naš narod vrlo često pogrešno posti jer u izboru namirnica koriste najviše skroba - pre svega to su krompir i testenine. Mi izbacujemo postom holesterol, takozvani životinjski holesterol, ali ubacujemo šećer i sa tim trigliceride, koji dovode do arterioskleroze“, upozorava Srankovićeva.

Nepisano pravilo - posle posta, sledi bogata trpeza! Postavlja se pitanje da li posle uzdržavanja od jake, masne i zapržene hrane, smemo odmah da posegnemo za njom?

„Vrlo često posle posta naš Urgentni centar je prepun ljudi koji imaju napade, kalkuloze žučnih puteva ili upalu žučnih puteva upravo zbog toga što krećemo sa ogromnom količinom masnoća putem jaja, majoneza, ruske salate“, navela je mr Stanković i istakla da teba postepeno ubacivati sve te namirnice i obavezno praviti pauzu između obroka.

Zato lekari savetuju da tokom predstojećih praznika, budete umereni u mrsnim zalogajima!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво