Prelom boli… izuzev ako ste mesečar!

Osobe koje hodaju u snu nisu samo sklonije povređivanju nego drugi ljudi, već veoma često ne osećaju bol ukoliko se tokom mesečarske epizode povrede.

Somnambulizam ili mesečarenje ne samo da iritira već i dovodi u brojne opasnosti osobu kod koje se javlja ova pojava. Pri tome, osoba se najčešće ne seća gde je sve bila i šta je radila tokom sna.

I kao da to nije dovoljno, mesečari često ne osećaju bol tokom povređivanja koje se dogodi u okviru jedne epizode.

Tako da može da se desi, tvrde francuski stručnjaci, da se mesečar probudi sa nekoliko preloma, a da ne zna kako joj se to desilo.

Osobe koje hodaju u snu podložnije su povređivanju, ali kod njih kasni osećaj bola koji prati povredu, objašnjavaju autori studije tokom koje je praćeno 100 osoba koje ne mesečare i 100 onih koji hodaju u snu.

Čak 79 odsto povređenih nije osetilo bol neposredno nakon povređivanja, tako da se nisu probudili već nastavili „aktivnost".

Mesečare najšeće deca, i do 20 odsto, međutim, vremenom je kod većine takvih epizoda sve manje dok na kraju ne nestanu potpuno. Oko jedan odsto populacije mesečari i u odraslom dobu.

Hodanje u snu je nasledno, pa ukoliko je jedan roditelj mesečar dete je tri puta sklonije mesečarenju, dok u slučaju oba roditelja mesečara verovatnoća da i dete prošeta s vremena na vreme tokom sna raste i sedam puta je veća nego kod mališana čiji roditelji ne pate od somnambulizma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво