Zamke oslabljenog vida

Pogoršavanje vida u poznijim godinama može se dovesti u vezu sa povećanim rizikom od smrti, tvrde australijski stručnjaci. Povećan rizik od pada, otežan odlazak kod lekara i nabavka lekova ugrožavaju slabovide.

Nepopravljiv problem lošeg vida kod starijih osoba mogao bi da bude i predznak kraćeg preostalog života, zaključili su australijski stručnjaci sa instituta Vestmid u Sidneju.

Na to su već ukazivale neke ranije studije, ali je australijski tim, koji je predvodio doktor Majkl Karpa, želeo da utvrdi čime se može objasniti veza između dva faktora.

Istraživanje je započelo na 3.600 ljudi, koji su početkom devedesetih godina imali 49 ili više godina. Do 2007. više od trećine njih , preciznije 1.273 je umrlo.

Utvrđeno je da su oni koji su imali probleme sa vidom koji nisu mogli da budu korigovani bili pod 35 odsto većim rizikom da umru tokom narednih 13 godina.

U slučaju ispitanika koji su bili mlađi od 75 godina rizik od smrti bio je čak dvostruko uvećan.

Australijski tim, kao glavni uzrok veze između slabog vida i povećanog rizika od smrti, navodi problem sa hodanjem.

Ne samo da su oni koji slabo vide skloniji padu, već i ređe idu kod lekara i neredovnije kupuju lekove.

Takve osobe mogu da budu i više društveno izolovane nego drugi i manje sposobne da zatraže hitnu pomoć kada im je potrebna.

Osim toga, ti pacijenti mogu da budu i manje fizički aktivni, što ih izlaže povećanom smrtnom riziku od raznih bolesti.

Slab vid bi takođe mogao da bude i znak loše ishrane, koja može da dovede do srčanih i drugih bolesti sa eventualnim smrtnim ishodom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво