I voda ublažava bol

Nedavno istraživanje američkih stručnjaka pokazalo je se bol može podjednako ublažiti čašom vode kao i čokoladom. Stimulišući sistem u delu mozga koji kontroliše podsvesne reakcije, obična voda utiče na smanjenje osećaja bola.

Istraživači sa Univerziteta u Čikagu ustanovili su da voda poput čokolade, zadovoljstvom koje pruža dok je pijemo, deluje kao lek protiv bolova.

Dejstvo ovog prirodnog analgetika otkriveno je tokom testiranja miševa, ističe se u studiji čije je rezultate objavio stručni časopis „Džurnal ov Neurosajens" (Journal of Neuroscience).

Doktorka Pegi Mejson, vođa istraživačkog tima, objašnjava da voda na sličan način kao i čokolada stimuliše sistem u delu mozga koji kontroliše podsvesne reakcije, za koji se zna da ublažava bol.

„To nema nikakve veze sa kalorijama", navela je dr Mejson, istakavši da ovaj prirodni način ublažavanja bola često koriste životinje u divljini.

Prethodno sprovedena istraživanja navodila su na zaključak da samo slatkiši, koji su veoma kalorični, imaju ublažavajuće dejstvo na bol.

„Ali, voda nema kalorije", naglasila je dr Mejson, dodajući da je njen tim dokazao da se i čašom vode može postići isti cilj.

Doktorka Mejson je savetovala lekarima da promene način lečenja nervne napetosti pacijenata.

„Šećer je nepotreban. Sama voda, takođe, može da ublaži bol", poručila je dr Mejson.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи