Borba koja traje celog života

Reumatoidni artritis je bolest od koje u Srbiji pati oko 40.000 ljudi. Važno je bolest otkriti na vreme i onda je lečiti na odgovarajući način, kako bi ona što sporije napredovala. Prvi simptomi su zapaljenje zglobova šaka ili stopala, jutarnja ukočenost koja traje duže od sat vremena, bol prilikom rukovanja, ali i brzo zamaranje.

Retki su oni koji s vremena na vreme ne osete bolove u zglobovima, ukočenost, sevanje u kostima. I obično pomisle da ih muči reuma.

Svetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa obeležava se 12. oktobra.

U Srbiji od te bolesti pati oko 40.000 stanovnika. Stručnjaci poručuju da je najvažnije bolest otkriti na vreme i lečiti je, kako bi se sprečio najveći problem, a to je invaliditet.

Monika Zima violinu svira od detinjstva, a sa reumatodinim artritisom živi deset godina.

Kaže da kada su joj se prvi put upalili zglobovi šaka, odlučila je da se ne predaje. U toj borbi najviše joj pomaže porodica.

Monika napominje da je od samog starta počela da se leči, započela terapije, posećivala imunologa i fizijatra, paralelno se lečila, išla u jodnu banju...

"Shvatila sam za ovih deset godina da je živeti sa reumatoidom jedna velika borba, stalna, tu nema izlečenja, može da bude bolje ili gore, ali prosto, ja se ne predajem", izričita je Monika.

Postoji više vrsta reumatizma, a najkarakterističnije su zapaljenske i degenerativne bolesti zglobova. Od zapaljenskih, najčešći je reumatoidni artritis.

Dr Mirjana Lapčević, predsednik Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije, upozorava da je u našoj zemlji osnovni problem to što se kasni sa postavljanjem dijagnoze reumatoidnog artritisa.

Važno je bolest otkriti na vreme, i onda je lečiti na odgovarajući način kako bi ona što sporije napredovala.

Prvi simptomi su zapaljenje zglobova šaka ili stopala, jutarnja ukočenost koja traje duže od sat vremena, bol prilikom rukovanja, ali i brzo zamaranje.

"Bolesnici koji boluju od reumatoidnog artritista, a i drugi koji boluju od hroničnog artritisa, mogu da dobiju najsavremeniju dijagnostiku, i takođe mogu da se uključe u program najsavremenijeg i najboljeg lečenja koji postoji u svetu za ove bolesti", ističe prof dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju.

Na skupu povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv reumatoidnog artritisa, predstavljena su i rešenja za pomagala koja bi trebalo da olakšaju život obolelima, kao što su univerzalni otvarač PVC boca, pomoćno sredstvo za otključavanje, multifunkcionalni štap i univerzalna drška.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво