Svetski dan mentalnog zdravlja

Prema podacima SZO, 12 odsto svetske populacije ima neki mentalni problem, a 450 miliona ljudi u svetu ima potrebu za uslugama radi poboljšanja mentalnog zdravlja. Manifestacijama u većim gradovima Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se i u Srbiji.

Povodom obeležavanja 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, širom sveta organizovane šetnje za mentalno zdravlje.

Zbog zabrinjavajućih podataka, stručnjaci ukazuju da bi trebalo da pacijenti više koriste usluge lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i da je neophodno posebnu pažnju posvetiti destigmatizaciji obolelih i lekara koji ih leče u čemu mediji treba da imaju važnu ulogu.

Organizacija "Karitas" i Ministarstvo zdravlja Srbije pokrenuli su antistigma kampanju pod nazivom "Otvorimo vrata", sa podnaslovom "Duševna oboljenja nisu zarazna, ali ravnodušnost jeste".

Prema rečima organizatora, cilj kampanje je podizanje svesti o značaju socijalne rehabilitacije i prevencija stigmatizma i marginalizacije osoba sa teškoćama u mentalnom zdravlju.

Na šetalištu pored Savskog jezera u Beogradu bili su postavljeni štandovi različitih udruženja koja se bave podrškom osobama sa teškoćama u mentalnom zdravlju koje su i učestvovale u šetnji.

Držvani sekretar u Ministarstvu zdravlja Periša Simonović rekao je okupljenima pre početka šetnje da je Svetski dan mentalnog zdravlja dan kada zaposleni u zdravstvu sumiraju svoje rezulate.

Simonović je istakao značaj pružanja pomoći osobama sa mentalnim teškoćama i ocenio da će današnja šetnja biti šetnja sreće i zadovoljstva koja se nikada neće prekinuti.

Paolo Sera iz humanitarne organizacije „Karitas" rekao je da je važno što u današnjoj šetnji učestvuju korisnici usluga koji su i protagonisti akcije, i to što su došli mnogi iz psihijatrijskih bolnica koji danas „prestaju da budu pacijenti i postaju građani".

Direktor Javnog preduzeća Ada Ciganlija Zoran Gajić rekao je da je to beogradsko izletište odlično mesto za fizičku i mentalnu relaksaciju.

Slaviša Janković iz Sekretarijata za zdravstvo naglasio je da osobe sa mentalnim teškoćama mogu biti društveno korisni članovi društva.

Prema rečima Dragana Jugovića iz udruženja Duša, Svetski dan mentalnog zdravlja je veliki dan za ljude sa mentalnim poteškoćama i prilika da se čuju njihovi problemi.

Korisnici Dnevne bolnice „Laza Lazarević" izvešće predstavu „Sumnjivo lice". U Italijanskom kulturnom centru biće priređena izložba dečjih radova, a u večernjim satima biće prikazan film pod naslovom "Sve je moguće".

Osim u Beogradu, Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se i u Novom Sadu, Valjevu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Zrenjaninu, Vršcu, Vrbasu, Ruskom Krsturu, Kuli i Kucuri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво