Nobelova nagrada za napredak u sprečavanju starenja

Troje američkih naučnika ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu. Elizabeta Blekbern, Kerol Grejder i Džek Sostak priznanje su dobili jer su otkrili kako se kopiraju hromozomi i štite od uništavanja.

Nobelova nagrada za medicinu za 2009. godinu dodeljena je američko-australijskoj naučnici Elizabeti Blekbern i Amerikancima Kerol Grejder i Džeku Sostaku za rad na enzimu telomeraza koji štiti ćelije od starenja, saopštio je Nobelov komitet u Stokholmu.

„Ove godine Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu dodeljena je naučnicima koji su pronašli rešenje za veliki problem u biologiji: kako hromozomi mogu u potpunosti da se kopiraju tokom ćelijske deobe i kako mogu da se zaštite od propadanja", navodi se u saopštenju Nobelovog komiteta.

Nobelov komitet je naveo da su ovogodišnji dobitnici nagrade za medicinu „pokazali da se rešenje nalazi u hromozomskim završecima - telomerima, i u enzimu koji ih formira - telomerazi".

Budući da je u vezi sa starenjem ćelija, taj enzim mogao bi da bude ključ za večnu mladost.

Enzim ima i ključnu ulogu u malignoj transformaciji ćelija, a otkrile su ga Blekbernova i Grejderova 1985. godine.

Prema oceni članova Komiteta, otkrića Blekbernove, Grejderove i Sostaka daju novu dimenziju dosadašnjem shvatanju ćelija i rasvetljavaju mehanizme bolesti i stimulišu razvoj novih, mogućih terapija.

U svakoj kategoriji uz nagradu se dodeljuje i suma od 10 miliona švedskih kruna, što je nešto manje od milion evra, koja se može podeliti na najviše tri laureata.

Nobelov komitet tokom narednih dana objaviće dobitnike nagrada za fiziku, hemiju, književnost, mir i na kraju za ekonomiju, čime će se 12. oktobra završiti dodela.

Nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, knjiženovsti i ekonomiju biće uručene dobitnicima 10. decembra u Stokholmu, dok će za mir biti uručene u Oslu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво