Obolelima od raka i lepa reč lekovita

Oktobar je mesec posvećen borbi protiv raka. Redovan pregled najbolja je zaštita, na vreme otkrivena bolest može biti izlečena, ali i prave reči u najtežim trenucima mogu da budu lekovite.

Najčešće maligne bolesti kod žena u Srbiji su rak pluća, dojke, grlića materice i debelog creva. Samo od raka dojke, godišnje u Srbiji oboli više od 4.000 žena.

U susret oktobru mesecu posvećenom borbi protiv te bolesti, u Beogradu su održani važni događaji sa kojih je poručeno da je redovan pregled najbolja zaštita, da na vreme otkrivena bolest, u većini slučajeva, može biti izlečena, ali i da prave reči u najtežim trenucima mogu da budu lekovite.

Da boluje od raka, Jasmina Lukić je saznala 2005. godine. Posle operacije i terapije, uspela je da pobedi bolest. Samo dve godine kasnije dijagnoza je ponovo glasila rak dojke. Kaže, bila je šokirana, ali i ljuta što se sve to opet dešava baš njoj. Rešila je da bude borac, da pozitivno razmišlja.

"Uklonila sam sve ljude, drugarice, prijatelje, sve ono što me je pritiskalo, sve što mi je unosilo negativne misli, počela sam manje da gledam televiziju, a više da se družim, najviše podrške imala sam od porodice, muža i dece", kaže Jasmina.

Jasmina danas pomaže obolelima od raka. Uključila se i u radionicu "Prave reči su lekovite".

Onima koji se suočavaju sa bolešću, ali i njihovim najbližima, stručnjaci poručuju da nije sramota potražiti takvu pomoć.

"Naravno da je vrlo važno saosećanje, toplina, slušanje, pružanje nenametljive podrške, i nekako podsticanje osobe da prihvati bolest, da se aktivno bori sa bolešđu", tvrdi psiholog Institut za onkologiju, Tamara Klikovac.

Nadležni kažu da čine sve da za obolele obezbede neophodne lekove i terapiju, ali poručuju da je redovan pregled najbolja zaštita, i u kampanji Srbija protiv raka, njihova lekovita reč je ljubav.

"Bez ljubavi nema ni života, a mislim da najbolja poruka onome koga volimo jeste podstaći ga da najbolje brine o zdravlju, pomoći mu da brine o zdravlju, jer zdravlje jeste osnova svega, a na žalost toga se setimo upravo onda kada ga izgubimo", rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović.

A u trenutku kada su se u Berlinu okupili najpoznatiji svetski onkolozi i predstavili rezultate najnovijih istraživanja, strategije za borbu protiv raka i načine lečenja, u Beogradu je održana Druga konferencija o ranom otkrivanju raka dojke.

"Na ovim sastancima se radiolozi edukuju i pripremaju za čitanje mamografskih snimaka i utvrđivanje bolesti", rekao je direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Nenad Borojević.

On kaže da je u poslednjih sedam meseci došlo do pomaka u celoj ovoj priči i zbog toga što je Institut za onkologiju dobio na raspolaganje i jedan mobilni mamograf.

Sve te aktivnosti, u ovom trenutku, možda su i najbitnije, jer je Institut za onkologiju i radiologiju u Beogradu jedna od najopterećenih ustanova.

Iako se tu dnevno obavi 80 mamografskih pregleda, liste čekanja su duge. Pregledi se, kada lekari procene da situacija nije hitna, zakazuju za mart 2010.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи