Svetski dan kontracepcije

Sa ciljem da podstakne i ohrabri tinejdžere da o kontracepciji i reproduktivnom zdravlju razgovaraju sa ljudima u koje imaju poverenje, uz moto „Tvoj život, tvoj izbor - Raspitaj se" i Srbija uključena u obeležavanje Svetskog dana kontracepcije.

Povodom Svetskog dana kontracepcije koji se svake godine obeležava 26. septembra, Beograd se u četvrtak uključio u video-konferenciju na kojoj su tinejdžeri širom sveta podelili svoja iskustva, ali i nedoumice o savremenoj kontracepciji sa vršnjacima i lekarima.

Na štandu Udruženja za reproduktivno zdravlje u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu mladi će tokom dana moći da dobiju informacije o savremenoj kontracepciji, ali i da rešavanjem ankete dobiju promotivne poklone.

Osnovni cilj ovogodišnje kampanje je podsticanje i ohrabrivanje tinejdžera da o kontracepciji i reproduktivnom zdravlju razgovaraju sa ljudima u koje imaju poverenje.

Iznoseći rezultate istraživanja Udruženja za reproduktivno zdravlje, načelnica Odeljenja za konzervativno lečenje steriliteta u GAK Narodni front doktorka Ana Mitrović-Jovanović istakla je da više od polovine mladih u Srbiji nema dovoljno informacija o savremenoj kontracepciji, iako više od 85 odsto njih smatra da je seks u vezi veoma važan.

"Više od 60 odsto ispitanika je izjavilo da poznaju bar jednu osobu u svom okruženju koja se podvrgla abortusu", navela je načelnica Mitrović-Jovanović i istakla da je upravo zbog tih podataka uloga lekara u informisanju o savremenoj kontracepciji izuzetno važna, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se za savete o kontracepciji lekaru obraća tek oko 27 odsto mladih.

Uoči dana kada se javnosti skreće pažnja na važnost reproduktivnog zdravlja predstavljeno je i globalno istraživanje stavova mladih o sigurnom seksu i kontracepciji, ali i istraživanje koje je sprovedeno u Srbiji.

„Zbog činjenice da u Srbiji još postoje izražene predrasude o savremenoj kontracepciji, razgovor o ovoj temi sa lekarima, stručnjacima ili prijateljima je veoma važan, naročito ako se ima u vidu da u seksualnoj vezi odgovornost imaju oba partnera", istakla je jedna od učesnica i prijatelj Udruženja Aida Alilović.

Prema njenim rečima, baš iz tog razloga, ovogodišnji moto Svetskog dana kontracepcije 'Tvoj život, tvoj izbor - Raspitaj se' izuzetno je važan.

Svetski dan kontracepcije pokrenut je sa idejom da se podigne svest o značaju savremene kontracepcije i potrebi da se njenom upotrebom smanji broj neželjenih trudnoća i seksualno prenosivih bolesti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво